Alle

Juridisch advies: Nieuwe baan? Zet het op papier

Werkgevers komen niet altijd vlot over de brug met een arbeidsovereenkomst. Daarom is het bij een nieuwe baan handig zelf afspraken vast te leggen.

Tekst Redactie Onderwijsblad - - Minder dan een minuut om te lezen

42779704790_ddb4b995fb_o

Beeld: Typetank

Wie in het onderwijs een nieuwe baan heeft, moet in het openbaar onderwijs een akte van aanstelling krijgen (tekent alleen de werkgever) en in het bijzonder onderwijs een akte van benoeming (tekenen werkgever en werknemer). In deze arbeidsovereenkomst staat de functie, het aantal werkuren en de salarisschaal. Controleer deze aktes goed, want in het openbaar onderwijs moet er binnen zes weken bezwaar worden gemaakt als er een foutje in staat.

Ingewikkeld

“Je zou zeggen: met één druk op de knop rolt zo’n akte uit de printer, maar het schijnt ingewikkeld te zijn”, vertelt Wim Gulitz van het Informatie en Advies Centrum van de AOb. Het gebeurt regelmatig dat leraren al lang en breed lesgeven zonder dat er een akte is. Het advies is daarom zelf schriftelijk afspraken vast te leggen.

Het gebeurt regelmatig dat leraren al lang en breed lesgeven zonder dat er een akte is

Mail

“Vraag je werkgever of hij die op de mail wil zetten of doe dat zelf. Vraag een bevestiging en zet erbij dat je ervan uitgaat dat jouw mail conform de afspraken is als je niks hoort.” Noteer ook welke dagen en uren je werkt, in welke schaal en vermeld bij tijdelijke contracten wiens baan je vervangt, in welke periode en om welk soort vervanging het gaat (ziekte, zwangerschap). Gulitz: “Let erop dat je een dienstverband bij de onderwijsinstelling zelf krijgt en niet bij een uitzend- of payrollbureau. Want dat is ongunstig voor je arbeidsvoorwaarden.”

AOb-leden kunnen voor juridisch advies kun je contact opnemen met het Informatie en Advies Centrum van de AOb. Ben je nog geen lid? Bekijk hier de voordelen van het lidmaatschap.