Isaac Beeckman in Kapelle als vierde SvPO-school 'zeer zwak'
De School voor Persoonlijk Onderwijs (SvPO) in het Zeeuwse Kapelle heeft van de Onderwijsinspectie het predikaat ‘zeer zwak’ gekregen. De Isaac Beeckman Academie, zoals de oudste van de acht SvPO-scholen van oorsprong heet, is daarmee de vierde die zeer zwak is verklaard.
In mei werd bekend dat de inspectie in Kapelle een kwaliteitsonderzoek ging uitvoeren, nadat er mogelijke risico’s aan het licht waren gekomen. Het oordeel is nog niet openbaar gemaakt door de inspectie, maar kwam deze week naar buiten via de PZC op basis van een brief die het bestuur aan ouders heeft gestuurd. Voor vanavond is een informatiebijeenkomst op touw gezet.
Hein van Asseldonk, aangesteld als toezichthouder binnen het interim-bestuur, beschouwt het oordeel grotendeels als een erfenis van het verleden. “We zijn als bestuur vanaf juni hierbij betrokken en hebben te maken met problematiek die is ontstaan voor die tijd. We zijn druk aan de slag gegaan om tekortkomingen op te pakken, maar het is onvermijdelijk dat een onderzoek van de inspectie een zeker na-ijl effect kent.”
Hij wijst onder meer op de aansluiting bij het regionale samenwerkingsverband voor passend onderwijs en het functioneren van de medezeggenschapsraad. Kritiek van de inspectie is er ook op de leerlingzorg. “We zijn hard bezig om dingen die niet goed waren te repareren. Leerlingzorg is een essentieel onderdeel van het onderwijs, maar dat was het niet in het onderwijsconcept van deze scholen."
Schoon schip
Onder de noemer 'Leren verbeteren' is er ondersteuning en begeleiding voor docenten ingeschakeld via onderwijsadviesbureau B&T. Eerder kregen al de SvPO-scholen in Hoorn, Amsterdam en Utrecht (twee keer) het predikaat zeer zwak. Bij deze scholen heeft de inspectie de afgelopen tijd herstelonderzoeken uitgevoerd om te beoordelen of de problemen zijn aangepakt en het onderwijs voldoende is verbeterd. Ook deze onderzoeken zijn nog niet openbaar gemaakt.
Op voordracht van het ministerie van onderwijs is afgelopen zomer een vijfkoppig interim-bestuur bestuur aangesteld - met drie uitvoerende en twee toezichthoudende bestuurders - dat schoon schip moet maken bij de Scholen voor Persoonlijk Onderwijs. Ze namen het stokje over van oprichter Misha van Denderen, die moest opstappen na een vernietigend inspectie-rapport over financieel wanbeheer. Volgens de inspectie is er 16 miljoen euro aan onderwijsgeld onrechtmatig in vier schoolgebouwen gestoken. Het vastgoed is in handen gebracht van een door Van Denderen bestuurde private stichting. De inspectie deed aangifte tegen de voormalige bestuurder.
Lees ook de andere artikelen over de Scholen voor Persoonlijk Onderwijs op deze site.