Inholland stopt met tweedegraads lerarenopleidingen
Hogeschool Inholland stopt vanaf volgend schooljaar met het aanbieden van zestien tweedegraads lerarenopleidingen in Amsterdam. De opleidingen zijn te klein en te kostbaar, volgens de hogeschool. De school probeert om gedwongen ontslagen te voorkomen.
“We nemen geen nieuwe studenten meer aan vanaf schooljaar 2017-2018”, zegt Karlien de Bruin, woordvoerder van Inholland. “Zij worden doorverwezen naar de Hogeschool van Amsterdam (HvA).” De studenten die al in het tweede, derde of vierde jaar zitten van een lerarenopleiding kunnen hun studie afmaken op Inholland.
De hogeschool biedt verschillende tweedegraads lerarenopleidingen aan waarmee afgestudeerden in de hele onderbouw van het voortgezet onderwijs kunnen werken. Zo is er onder meer de lerarenopleiding Duits, natuurkunde, aardrijkskunde, godsdienst, Engels en Nederlands.
Klein en kostbaar
De lerarenopleidingen bij Inholland waren te klein, volgens De Bruin. “We zien al een aantal jaar minder studenten starten bij de lerarenopleidingen.” Vorig jaar stroomden er bij de lerarenopleiding aardrijkskunde twee studenten in. Bij Frans ging het om zeven studenten, aan de wiskundelerarenopleiding begonnen negen studenten en bij Engels 23, zo blijkt uit cijfers van de Vereniging Hogescholen.
“Je leert meer van elkaar als je in grotere klassen zit. Ook kosten deze opleidingen de school veel geld”, zegt De Bruin. In het persbericht meldt de school dat ze met dit besluit een concentratie van lerarenopleidingen op één plek willen, zoals het ministerie van Onderwijs vastlegde in de Lerarenagenda. ‘We zijn tot de conclusie gekomen dat deze ingrijpende stap de enige manier is om in deze regio kwalitatief hoogstaande lerarenopleidingen te kunnen blijven borgen’, zegt collegevoorzitter Jet de Ranitz op de Inholland-website.
Auke van Nie is hbo-docent op Inholland voor de vakken natuur- en scheikunde en hoofdbestuurder bij de AOb. Gisteren kreeg hij het nieuws te horen. “Al jaren wordt er gezegd dat deze lerarenopleidingen te kostbaar zijn en dat er steeds extra geld aan wordt uitgegeven”, zegt Van Nie.
Onzeker en onwennig
“Dit besluit betekent dat er over vier jaar niemand van mijn collega’s meer werkt in onze huidige functie. Dat is zuur, want het waren goede opleidingen.” Van Nie zegt dat het allemaal erg onzeker en onwennig is. “Zeker omdat mijn collega’s en ik nog studenten voor aankomend schooljaar aan het werven waren.” En volgens de hbo-docent is het doodzonde dat er in Amsterdam straks geen tweedegraads lerarenopleiding Duits meer is. Woordvoerder De Bruin bevestigt dat studenten die deze opleiding willen volgen doorverwezen worden naar de Hogeschool Utrecht.
Hogeschool InHolland stapte in 2005 uit de samenwerking met de HvA. Ze hadden samen de Educatieve Faculteit Amsterdam (EFA) totdat voormalig collegevoorzitter van InHolland, Jos Elbers, besloot om de samenwerking op te zeggen om de concurrentieslag met de HvA aan te gaan. Woordvoerder De Bruin wil daar niet op reageren. “Deze beslissing is tien jaar geleden genomen. Het heeft nu geen zin om ver terug te kijken.”
Sociaal plan
Aanstaande dinsdag zal AOb-rayonbestuurder Jan Dijkstra aanschuiven bij het college van bestuur om te praten over een sociaal plan voor de leraren. Het gaat om ongeveer 42 fte. “We willen gedwongen ontslagen vermijden”, zegt Dijkstra. Ook De Bruin zegt dat de insteek is om zoveel mogelijk mensen van werk naar werk te begeleiden.