Het wordt druk op het Malieveld
Het wordt vrijdag 15 maart druk op het Malieveld in Den Haag bij de eerste onderwijsbrede actie. Veel basisscholen zijn dicht, het aantal scholen voor voortgezet onderwijs dat de deur dicht doet, is minder groot, maar groeit.
Uit een peiling onder ruim vierduizend AOb-leden uit alle onderwijssectoren blijkt dat erg veel scholen voor basis- en speciaal onderwijs aanstaande vrijdag gesloten zijn. Op dit moment lijkt het erop dat gemiddeld de helft geen les geeft. Dit gebeurt wat meer in de Randstad - waar het lerarentekort op zijn hevigst is - en wat minder in andere provincies. Van de AOb-leden komt zeker een derde naar het Malieveld, andere stakers denken daar nog over na.
Hoge werkdruk
In het voortgezet onderwijs gaan ten minste twintig scholen dicht, zo blijkt uit de peiling. Vooral de hoge werkdruk is reden tot staking, zo blijkt uit reacties van de scholen die dichtgaan. Het merendeel van die stakers gaat naar het Malieveld. Ook gaan er van bijna alle scholen die open blijven vertegenwoordigers naar Den Haag.
Op dit moment wordt niet onderhandeld, voor een fatsoenlijke cao moet er eerst geld bij
Tijdens de honderden schoolbezoeken merkten AOb-teams de afgelopen weken dat niet-leden zo af en toe twijfelen over staken, omdat zij denken dat er nog onderhandeld wordt met het kabinet. "Dat is absoluut niet het geval", maakt AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen duidelijk. "Er wordt voorzichtig met werkgevers afgetast wat de ruimte is voor nieuwe cao’s, maar in het primair onderwijs bijvoorbeeld schreven álle bonden en de PO-raad samen een brief dat er voor een fatsoenlijke cao meer geld van het kabinet bij moet. Slob en Van Engelshoven, het hele kabinet, komen alleen niet over de brug. Vrijdag willen we op het Malieveld aan de politiek duidelijk maken dat investeren in onderwijs echt nodig is. Het tekort ontregelt de scholen. De collegezalen zitten bomvol."
Veel studenten naar Malieveld
In mbo en hbo wordt wel gestaakt, maar niet massaal. De actiebereidheid bij de universiteiten is groot, zo blijkt uit signalen van FNV Onderwijs en Onderzoek, WOinActie en studentenvakbond LSVB. Veel studenten en personeelsleden van de universiteiten reizen vrijdag 15 maart af richting Den Haag.
Onze leden krijgen een stakingsuitkering die het verlies aan loon verzacht
Kwart betaalt door
Uit de peiling onder AOb-leden blijkt verder dat ongeveer een kwart van de scholen of opleidingen doorbetaalt bij de staking, alleen in het mbo is dat minder, slechts 5 procent. Liesbeth Verheggen: "Onze leden krijgen natuurlijk een stakingsuitkering die het verlies aan loon verzacht. Werkgevers mogen inhouden, er wordt immers gestaakt. Al staken we natuurlijk wel voor een gemeenschappelijk doel: investeringen in onderwijs. Er zijn nog best wel werkgevers die zich wat mij betreft sympathieker over dat doel en de actie daarvoor zouden kunnen uitlaten, of ze nu besluiten om loon in te houden of niet."
Klik hier voor het programma tijdens de stakingsmanifestatie op vrijdag 15 maart.
Klik hier een voor een overzicht van de acties door de week heen.