Overal lees ik dat het nieuwe pensioenstelsel eraan komt. Ik heb daar nog niet zo’n duidelijk beeld van. Verdedigt de AOb ook de belangen van de leden de invoering van het nieuwe stelsel?
Tekst
Lizanne Schipper - Redactie Onderwijsblad
-
-
Minder dan een minuut om te lezen
Beeld: Typetank
Zeker! Om een concreet voorbeeld te geven: de AOb heeft het voor elkaar gekregen dat de werkgever na de invoering van de nieuwe regeling evenveel pensioenpremie blijft inleggen als nu. Veel werkgevers willen liever een lagere premie, om met die besparing de salarissen te kunnen verhogen. Dat zien ze als een kans om hun concurrentiepositie te verbeteren. Stel dat je als werkgever bijvoorbeeld een docent autotechniek in dienst wilt nemen, dan moet je concurreren met de autobranche. Die betaalt misschien beter, terwijl het ABP een hoger pensioen biedt. Maar bij een sollicitatie vraagt vrijwel niemand naar de pensioenregeling, zeker jonge mensen niet. Als vakbond kijkt de AOb naar de langere termijn en dan is pensioen gewoon heel erg belangrijk.
Een van de andere resultaten waar de AOb blij mee is, is dat in de nieuwe regeling het nabestaandenpensioen verbetert bij arbeidsongeschiktheid.
Op dit moment bouw je in die situatie 50 procent pensioen op en krijgt jouw partner na jouw overlijden ook maar de helft van het nabestaandenpensioen. “Dat betekent een zeer zware inkomensval”, aldus AOb-beleidsmedewerker Roelf van der Ploeg. “Wij vonden dat een lelijke vlek in de huidige regeling. Gelukkig wordt dat nu gerepareerd. In de nieuwe regeling krijgt je partner ook in deze omstandigheden nabestaandenpensioen over 100 procent van jouw salaris. Daarmee is een behoorlijke groep geholpen.”
In de nieuwe regeling krijgt je partner ook nabestaandenpensioen over 100 procent van jouw salaris
Zelf aan de knoppen
Nog even over de relatie tussen de vakbond en het ABP. Het pensioenfonds is de uitvoerder van de pensioenregeling die de sociale partners met elkaar hebben afgesproken, dat zijn de werknemers en de werkgevers. Die zitten dus zelf aan de knoppen. Hoe dat formeel is geregeld: in de zogeheten Pensioenkamer zitten vertegenwoordigers van de werkgevers en van de verschillende vakbonden. Namens de AOb is dat Roelf van der Ploeg, van FNV Overheid is dat Yoram Bovenkerk. De Pensioenkamer onderhandelt over zaken als de hoogte van de premie en op welke indexatie van de pensioenen wordt ingezet. Het bestuur van het ABP zorgt, als het allemaal financieel haalbaar is, voor de uitvoering.
De aanpak was anders bij het vormgeven van de nieuwe pensioenregeling. De Pensioenkamer heeft ervoor gekozen om vanaf het begin samen te werken en soms pittig te onderhandelen met het ABP-bestuur, om het ingewikkelde proces zo soepel mogelijk te laten verlopen. Eind december kwam het resultaat op hoofdlijnen naar buiten.
Overigens hebben de AOb-leden zelf een afvaardiging in het Verantwoordingsorgaan, dat is te vergelijken met de medezeggenschapsraad op school. De leden zijn gekozen en voor de AOb zijn dat drie werkenden in en twee gepensioneerden. Zij kijken mee met het ABP-bestuur en geven adviezen. Een mooi voorbeeld is hun verzoek om meer te investeren in de bouw van betaalbare huurwoningen, omdat het tekort ook voelbaar is bij veel onderwijsmensen. In het najaar heeft het ABP daar inderdaad toe besloten.
Wanneer?
Per 1 januari 2027 stapt pensioenfonds ABP over op de nieuwe pensioenregeling.
En dan?
In april en mei organiseert de AOb in vijf regio’s bijeenkomsten voor leden om te praten over de nieuwe regeling. Er komt ook een webinar over dit onderwerp.
In dezelfde periode vraagt de AOb alle leden om over de uitgewerkte regeling te stemmen.
Verder lezen? Word AOb lid!
Als lid heb je toegang tot alle content van de website. Meer over alle voordelen vind je hier.