Help, het onderwijs is lek!
Onderwijs hoort net als armoedebestrijding en klimaat topprioriteit te zijn. Zeker met een structureel tekort van vijftienduizend leraren, schrijven Lobke Vlaming (Ouders & Onderwijs), Rafke Hagenaars (Landelijk Aktie Komitee Scholieren) en Tamar van Gelder (AOb) vandaag in het Algemeen Dagblad (AD).
In Den Haag blijft het oorverdovend stil. In de verkiezingsprogramma's is er nauwelijks aandacht voor het lerarentekort en dat terwijl er zich een nationale onderwijsramp voltrekt, aldus de vertegenwoordigers van de schoolorganisaties in het AD. Eén op de negen klassen in het basisonderwijs begon dit schooljaar zonder leraar. In het voortgezet onderwijs vallen langdurig lessen uit omdat er eenvoudigweg geen vakleerkrachten meer te vinden zijn.
En het demissionaire kabinet heeft geen concreet aanvalsplan. Het wil met betere regionale samenwerking het lerarentekort aanpakken, zei de koning in de troonrede. Niks mis met samenwerking, maar alleen daarmee los je dit gigantische probleem niet op. Goed onderwijs moet topprioriteit zijn voor een nieuw kabinet Word bondgenoot!
Den Haag heeft al decennia te weinig aandacht voor onderwijs. En komt met zwabberend beleid. Te lang is voor lief genomen wat niet vanzelfsprekend is: goed onderwijs. Nederland is allang geen gidsland meer. We bungelen internationaal onderaan. En nu we recht op de ijsberg afvaren, doen politici alsof er niks aan de hand is. Net als het strijkorkestje dat doorspeelde terwijl de Titanic water maakte.
Politici doen alsof er niks aan de hand is. Net als het strijkorkestje dat doorspeelde terwijl de Titanic water maakte
Het onderwijs is ook lek. Binnen vijf jaar verlaat dertig procent van de nieuwe leraren het onderwijs. Omdat de werkdruk te hoog is, de klassen te groot, er teveel leerlingvolgsystemen moeten worden bijgehouden en er te weinig zeggenschap is over het vak. Daarop haken leraren massaal af.
Gatenkaasrooster
Honderdduizenden leerlingen en hun ouders worden dagelijks met de gevolgen geconfronteerd. Er worden klassen samengevoegd, leerlingen zitten in overvolle ‘plofklassen’, leerlingen hebben een gatenkaasrooster, en er worden onbevoegden voor de klas gezet. Door het lerarentekort zijn scholen steeds vaker gedwongen om een vierdaagse lesweek in te voeren.
Leerlingen zijn daarvan de dupe. Ze hebben tijdens corona al gemerkt dat het onderwijs niet kan zonder direct contact met leraren. Het komt de onderwijskwaliteit niet ten goede.
Uit een rapport van de Onderwijsinspectie bleek onlangs dat een kwart van de vijftienjarigen in Nederland onvoldoende kan lezen of schrijven om zich staande te houden in de maatschappij. Het is de vraag of zij deze achterstand nog kunnen inhalen.
Structurele investeringen
Het demissionaire kabinet trekt terecht de portemonnee voor het bestrijden van armoede. Maar waar blijven structurele investeringen in onderwijs? Het lerarentekort treft vooral de kinderen uit kwetsbare gezinnen. Voor hen is goed onderwijs vaak de enige manier om met armoede af te rekenen.
Het lerarentekort treft vooral de kinderen uit kwetsbare gezinnen
Toch komt onderwijs nauwelijks aan de orde in de verkiezingsprogramma’s, die de partijen presenteren op weg naar de Tweede Kamerverkiezingen. En waarschijnlijk ook niet in de debatten die nog gevoerd gaan worden totdat we op woensdag 22 november naar de stembus mogen.
Fundament
Onderwijs is te belangrijk om stil te blijven. Zonder onderwijs staat niet alleen de toekomst van onze kinderen op het spel, maar die van ons hele land. Goed onderwijs is het fundament waarop we kunnen bouwen aan een stevige samenleving, die de uitdagingen van de toekomst het hoofd kan bieden.
Zonder goed opgeleide vakmensen geen energietransitie, geen nieuwe huizen, geen innovatieve zorg. Dat kan alleen als elke leerling een bevoegde leraar heeft.
Op 5 oktober is het de Dag van de Leraar. Een goede gelegenheid om aandacht te vragen voor goed onderwijs. En let op bij het stemmen op 22 november ook even op de plannen die de partij van uw keuze heeft voor het onderwijs?
Samen bereiken we meer! Sluit je aan bij de AOb