VO

Meerderheid jongeren maakt geen melding van pestgedrag

Circa 56 procent van jongeren die pestgedrag ervaren in Drenthe en Groningen bespreekt dit met niemand en maakt er nergens melding van. Dat blijkt uit onderzoek van Trendbureau Drenthe en het Sociaal Planbureau Groningen. 

Tekst Menne Maaijen - - 2 Minuten om te lezen

jochie weert pesters af nieuw v4

Veel scholen hebben geen vaste procedure voor het verwerken van meldingen van pestgedrag. Beeld Typetank

De resultaten van het onderzoek naar de ervaringen met pesten en discriminatie van 854 jongeren tussen de 12 en 18 jaar, in de twee noordelijke provincies, zijn vorige week gepubliceerd. Van de jongeren ziet 86 procent wel eens pestgedrag op school en 55 procent geeft aan in de afgelopen drie maanden zelf minimaal één keer pestgedrag te hebben ervaren. De helft van hen bespreekt dit dus met niemand. Een kwart van de jongeren ervaart de sfeer op school als onveilig. "Het is een blijvend probleem en een thema dat vaak aandacht nodig heeft," zegt onderzoeker Edwin Slijkhuis.

Jongeren zijn bang dat als ze iets melden, dit terugkomt bij pesters en dat het erger wordt

Slijkhuis en zijn collega's namen bij de jongeren een enquête af en voerden op basis daarvan verdiepende gesprekken op enkele scholen. De vier belangrijkste redenen die de jongeren noemen om pesten niet te melden, zijn dat het niet belangrijk genoeg is, dat ze het zelf hebben opgelost, dat ze er geen aandacht aan willen schenken, of dat melden volgens hen niet helpt. Slijkhuis: "Jongeren zijn bang dat als ze iets melden, dit terugkomt bij pesters en dat het erger wordt." De verdiepende gesprekken laten dit ook zien. Een jongere zei hierin: 'Ik ga niet melden. Als je gaat melden, dan pakken ze je.' Volgens Slijkhuis hebben veel jongeren het idee dat er niks gebeurt als ze wel melding maken.

Meldpunt

Die zorg blijkt niet ongegrond. Uit de Staat van het Onderwijs 2024, die de Onderwijsinspectie vorige maand uitbracht, komt naar voren dat met meer dan 30 procent van de meldingen van pesten in het voortgezet onderwijs niets wordt gedaan. Slijkhuis heeft hier wel een verklaring voor. "Veel scholen hebben nog geen vaste procedure voor meldingen." Hij verwacht dat hierin binnenkort verandering komt, omdat de wet Vrij en veilig onderwijs scholen vanaf volgend jaar verplicht de (sociale) veiligheid op school te verbeteren. Volgens Slijkhuis en zijn collega's is het hiervoor erg belangrijk dat elke school een meldpunt heeft. "Het is van belang dat leerlingen anoniem en onopvallend kunnen melden, en dat zij het gevoel hebben serieus te worden genomen. Daarnaast kan het sommige leerlingen helpen als ze kunnen melden bij iemand die wat verder van de leerlingen af staat."

Samen bereiken we meer! Sluit je aan bij de AOb

Slijkhuis onderzocht de meldingsbereidheid in twee provincies, maar voegt daaraan toe: "Uit onderzoek van Unicef uit 2023 blijkt dat de meldingsbereid van jongeren landelijk laag is, al is het gemiddelde van Nederland hoger dan het gemiddelde in het noorden van het land. In de Randstad zien jongeren nog vaker discriminatie, of maken ze het zelf vaker mee. De meeste scholen hebben het nog niet helemaal op orde."