PO

Heerlijk, een sabbatical (maar dúúr)

Ik wil er een jaar tussenuit, maar moet dan zelf de volledige premie voor pensioen en ziektekostenverzekering doorbetalen. Dat is voor mij onhaalbaar. Is er een oplossing?

Tekst Karen Hagen - Redactie Onderwijsblad en Lizanne Schipper - - 4 Minuten om te lezen

Pensioenzaken juni kopieeren

Beeld: Typetank

Sanne van den Bergh (40) wilde altijd al een keer naar Rome fietsen. In de zomer is dat veel te warm, de nazomer zou perfect zijn. Vorig jaar begon zij plannen te beramen voor een sabbatical. Als leerkracht op een Nijmeegse basisschool voor speciaal basisonderwijs weet zij hoe belangrijk structuur voor leerlingen is, daarom zou het een heel schooljaar moeten worden. Andere plannen voor die vrije periode had ze ook: een voettocht van Zuid-Frankrijk naar Santiago de Compostela en in de lente een reis naar Noorwegen.

Haar werkgever stemde ermee in, maar gaf wel aan geen ABP-premie door te betalen. Dat vond Van den Bergh logisch. “Ik wil er zelf tussenuit, het is mijn eigen verantwoordelijkheid.” Idee was dat zij gedurende de wintermaanden zou invallen voor zieke collega’s. Het leek prima geregeld, totdat de berekeningen van het ABP binnenkwamen. Van den Bergh zou tijdens haar sabbatical elke maand ruim 1500 euro aan premie moeten betalen. “Ik vond dat onbetaalbaar en onrechtvaardig. Waarom zou ik niet een jaar een pauze mogen nemen? Ik werk fulltime en heb geen gezin. Als ik een jaar minder pensioen opbouw, is er echt geen man overboord.” Hoe zit dit?

Ik vond dat onbetaalbaar en onrechtvaardig

Premiebetaling omzeilen

Tijdens een onbetaald verlof blijf je inderdaad verplicht deelnemer van het ABP en moeten alle premies worden doorbetaald. De werkgever kan beslissen daarvan een deel voor zijn rekening te nemen, maar als werknemer betaal je in elk geval 30 procent. Het ABP verzekert meer dan alleen een pensioen, licht AOb-beleidsmedewerker Roelf van der Ploeg toe. “Stel dat je tijdens de reis arbeidsongeschikt raakt terwijl je tijdelijk geen deelnemer bent. Dan zou je geen arbeidsongeschiktheidspensioen krijgen, terwijl je daar wel al die jaren voor hebt betaald.” Bij overlijden zou het partnerpensioen flink lager uitvallen.

Tijdens onbetaald verlof blijf je verplicht deelnemer van het ABP en moeten alle premies worden doorbetaald

Maar zou je dan niet tijdelijk alleen voor die verzekeringen premie kunnen betalen en de pensioenopbouw een jaar overslaan? Dat vergt nieuwe uitzonderingsbepalingen in het pensioenreglement, aldus Van der Ploeg. Het inregelen daarvan is volgens hem te duur. “Het gaat om substantiële kosten die de andere deelnemers moeten opbrengen. Ik schat dat nog geen procent van het totale aantal deelnemers gebruik zou maken van deze uitzondering, een kleine doelgroep.” (Tekst loopt door na kader)

Financieel haalbaar? 

Het ABP heeft enkele tools waarmee je je financiële situatie in kaart brengt. Die kunnen je helpen te bepalen of een sabbatical financieel haalbaar is.

  • De MijnABP-module ‘Helder overzicht en inzicht’ geeft inzicht in jouw inkomsten en uitgaven en laat zien welke financiële consequenties bepaalde keuzes hebben voor later
  • Ook de kosteloze e-learning ‘Reality check’ biedt grip op je geldzaken, met antwoord op de vragen welk geldtype je bent, hoe je er financieel voor staat en wat je kunt doen als je leven een onverwachte wending neemt

Kosten drukken

Zijn er oplossingen om die hoge premiebetalingen tijdens een sabbatical te omzeilen? Om de kosten te drukken kun je mogelijk vakantiedagen en overuren inzetten. Daarnaast zou de werkgever dus een deel kunnen betalen. Maar heeft die daar oren naar? Van der Ploeg: “Misschien wel als je werkgever het een goed idee vindt dat je er een tijdje tussenuit gaat. Of als je er iets tegenover stelt, bijvoorbeeld dat je bij terugkeer op een andere school gaat werken waarvoor moeilijk docenten te vinden zijn.”

Wat ook een optie is: ontslag nemen en nu alvast een nieuw arbeidscontract met je werkgever tekenen voor over een jaar. Vervolgens kun je tijdens het vrije jaar de pensioenopbouw bij het ABP ‘vrijwillig voortzetten’. Je kunt daarbij kiezen voor een lager premiepercentage. Zo kun je de risico’s beperken én de kosten drukken. (Tekst loopt door onder afbeelding)

Afgeblazen

Sanne van den Bergh heeft haar plannen afgeblazen. Na de zomer heeft ze een nieuwe baan op een basisschool voor nieuwkomers in Nederland. Daar heeft ze heel veel zin in. “Ik ga niet bij de pakken neerzitten, het leven gaat door. Maar ik had tijdens die sabbatical zoveel verrijkende ervaringen kunnen opdoen, dat zou ook waardevol zijn voor mijn leerlingen.”

Sabbatical, de regels

  • Begin minimaal een half jaar van te voren over de gewenste sabbatical. Jouw werkgever is niet verplicht daarmee in te stemmen
  • Tijdens zo’n onbetaald verlof moet de volledige pensioenpremie afgedragen worden aan het ABP
  • Wie welk deel van de premie betaalt, spreekt de werkgever met de werknemer af. Als werknemer moet je minimaal 30 procent van de premie betalen, zoals je nu ook doet, maar de werkgever kan ook besluiten dat je tijdens je verlof 100 procent betaalt
  •  Als na jouw terugkeer je eigen functie niet meer beschikbaar is, kan dat leiden tot een andere functie, minder uren of ontslag.

Bronnen: pensioenreglement ABP, cao primair onderwijs