Oudere hbo-docenten zijn bevlogen over hun werk
Hbo-docenten van 55 jaar en ouder zijn meer bevlogen over hun werk dan jongere medewerkers. Ze zijn net zo goed bereid om te investeren in hun professionele ontwikkeling als collega’s van onder de 35.
Dat blijkt uit het rapport 'Loopbaan oudere medewerkers' van arbeidsmarktfonds Zestor, een samenwerkingsverband van werkgevers en vakbonden waaronder de AOb. In het rapport wordt de positie van oudere medewerkers in het hbo in kaart gebracht. Bevlogenheid en professionele ontwikkeling bepalen in hoge mate of oudere werknemers in het hbo hun werk willen en kunnen volhouden tot aan hun 67e. Ondanks hun bereidheid te investeren komen oudere werknemers er in deze sector qua professionele ontwikkeling slechter vanaf dan hun jongere collega’s, vertelt onderzoeker Jo Scheeren in een telefonische toelichting.
Functioneringsgesprekken
Zo’n 60 procent van de 55-plussers geeft aan gestimuleerd te worden door hun werkgever om zich verder te ontwikkelen tegenover bijna 80 procent van de 35-minners. “In de functioneringsgesprekken wordt bij hen systematisch minder aandacht besteed aan professionele ontwikkeling ten opzichte van jongere collega’s”, zegt Scheeren.
Bevlogenheid en professionele ontwikkeling bepalen of oudere werknemers in het hbo hun werk volhouden
Naast aandacht voor professionele ontwikkeling van oudere werknemers zijn werkomstandigheden vanzelfsprekend erg belangrijk om het vol te kunnen houden. Vooral de mate van mentale uitputting bepaalt of docenten en ondersteuners door kunnen werken tot aan de hogere pensioenleeftijd. De onderzoekers wilden daarom van docenten weten of ze zich na een werkdag volledig uitgeput voelden, met rust gelaten wilden worden en of ze nog toekomen aan andere dingen.
Samen bereiken we meer! Sluit je aan bij de AOb
Mentale uitputting
Opvallend is dat oudere docenten gemiddeld iets minder kampen met mentale uitputting dan jongere collega’s. Wel hebben zij bovengemiddeld veel last van wat de onderzoekers regeldruk noemen. Van het onderwijspersoneel jonger dan 35 jaar geeft 42 procent aan dat het invullen van formulieren en systemen hen veel tijd kost. Dit percentage loopt stap voor stap op naarmate medewerkers ouder worden, tot 54 procent voor 55-plussers. Omdat die regeldruk een rol speelt bij mentale uitputting en op die manier bijdraagt aan het vroegtijdig stoppen, is het volgens de onderzoekers juist bij mensen in de laatste jaren van hun loopbaan belangrijk om te zoeken naar manieren om die druk omlaag te krijgen.
Regeldruk speelt een rol bij mentale uitputting en draagt bij aan vroegtijdig stoppen
Meer aandacht voor de specifieke wensen van de groep 55-plussers kan helpen om hen zo lang mogelijk binnenboord te houden, blijkt uit de aanbevelingen van het onderzoek. Iets minder dan de helft van de ondervraagde medewerkers in het hbo overweegt namelijk te stoppen vóór hun 67e. Maar aan de bevlogenheid of wil om zich verder te ontwikkelen ligt dat in ieder geval niet. “Mensen die denken dat 55-plus de rit wil uitzitten moeten hun mening bijstellen”, zegt AOb-bestuurder Douwe van der Zweep. “Duidelijk is dat we in iedereen moeten blijven investeren.”
Op 23 november organiseert de AOb een onlinebijeenkomst over oudere medewerkers in het hbo met Zestor-onderzoeker Jo Scheeren en AOb-bestuurder Douwe van der Zweep. Schrijf je hier in