HBO
WO&O

Grote opkomst in Wageningen bij protest tegen bezuinigingen

Zeker tweeduizend demonstranten liepen mee in een lange portestmars door Wageningen. Zowel docenten en ondersteuners, als studenten en andere betrokkenen, komen vandaag in actie tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs.

Tekst Daniëlla van 't Erve - Redactie Onderwijsblad - - 5 Minuten om te lezen

0Z0A6473

Zeker tweeduizend demonstranten deden mee aan de actie in Wageningen. Beeld: @mediaapostles

Vandaag was op het veld voor de Universiteit Wageningen de aftrap van de zesde week van de estafettestakingen tegen een bezuiniging van 1,1 miljard op onderwijs - waarvan een half miljard op hoger onderwijs. Babette Nijman, receptionist bij het universiteitsgebouw Forum, loopt met collega’s het veld op waar al enkele honderden actievoerders staan. Ze is gekomen om ook haar stem te laten horen, want ze merkt dat er al op de bezuinigingen wordt voorgesorteerd.

“In de ondersteuning gaat al het mes. Er vallen geen gedwongen ontslagen, maar het is al wel duidelijk dat ik ergens anders heen moet. Dat is voor mezelf jammer, ik ga het contact met collega’s en studenten missen, maar het ergst vind ik dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. De werkdruk is nu al hoog, het betekent dat niet alles meer kan en mensen langer moeten wachten. Ik vind het goed dat er gekeken wordt naar hoe het efficiënter kan, maar dit is wel heel rigoureus.”

Docent Michiel van der Molen en hoofddocent Ingrid Luijkx

Docent Michiel van der Molen en hoofddocent Ingrid Luijkx (beiden links) met collega's van de opleiding Meteorologie en Luchtkwaliteit. Beeld: @mediaapostles

“Wageningen staakt. Niet omdat we niet willen werken, maar omdat we willen blijven werken”, roept Sjoukje Heimovaara, voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen University & Research, het publiek toe. “Je kunt niet 85x innovatie in je regeerprogramma zetten en er vervolgens op bezuinigen. Innovatie valt niet uit de lucht, daarvoor zijn investeringen nodig. Voor de docent, voor de student, voor de opleidingen zeggen we: Doe het niet.”

Denkt het kabinet wel na over wat voor maatschappij we willen zijn?

Don’t do it”, scandeert het publiek als de protestmars zich in beweging zet richting het centrum. Docent Michiel van der Molen loopt samen met collega’s van Meteorologie en Luchtkwaliteit mee. “Het is ongelooflijk wat er gebeurt. Nederland verdient geld met innovatie en technologie, maar door de bezuinigingen zijn er straks geen mensen meer om dit waar te maken. En dat terwijl de onderbouwing voor deze bezuinigingen ontbreekt. Denkt het kabinet wel na over wat voor maatschappij we willen zijn?” “Onderwijs is onze toekomst”, vult zijn collega en hoofddocent Ingrid Luijkx aan terwijl ze haar protestbordje met deze tekst nog maar eens wat hoger houdt.

Hoofddocent Madelon Lohbeck met actiebord

Hoofddocent Madelon Lohbeck: "Samen staan we sterker." Beeld: @mediaapostles 

Even verderop in de rij houdt hoofddocent Madelon Lohbeck een bord vast waarop haar zoon van zes schreef: ‘Boe mienister Bruins’. “Ik sta hier ook voor de toekomst van alle kinderen die nog willen studeren”, vertelt ze. “Ik vind het mooi dat we hiermee laten zien dat alle universiteiten een beweging vormen, samen staan we sterker en krijgen we meer voor elkaar. Als er bezuinigd moet worden, hoop ik dat het bestuur de juiste keuzes maakt, zodat er niets verdwijnt wat niet hersteld kan worden.”

Wetenschap kent geen grenzen

Na bijna 4 kilometer komt de stoet - inmiddels aangegroeid tot zo’n 2000 demonstraten -  aan op de markt. “Deze bezuinigingen, maar ook wetten tegen internationalisering, betekenen uiteindelijk dat politici gaan bepalen wat vrije wetenschap is, en dat moeten we nooit laten gebeuren”, zegt burgemeester Floor Vermeulen, waarna luid gejoel losbarst.

Ignas Heitkönig en Babette Nijman

Ignas Heitkönig en Babette Nijman. Beeld: @mediaapostles

Ignas Heitkönig staat in een kleurrijke labjas die hij kreeg bij zijn afscheid van zijn leerstoelgroep Wildlife ecology and conservation. “Ik ben hier omdat ik heel boos ben over de keuze van de regering. Wetenschap kent geen grenzen, dus het beperken van de instroom van internationale studenten is een absurde maatregel. En desastreus voor het onderwijs. De bezuinigingen merken we bovendien al. De gebouwen gaan eerder dicht, waardoor informele contacten minder mogelijk zijn en extramuraal onderwijs onder druk staat.”

De verbinding is iets waar Hanna Elsinga, voorzitter van studentenraad en student van opleiding Business and Consumer studies, zich ook hard voor maakt. “Alternatieve onderwijsmethodes zijn essentieel omdat hierin de link met de praktijk wordt gelegd. Daarnaast is het belangrijk dat iedereen de kans krijgt om te studeren en dat we de verbinding levendig houden. In Wageningen zijn alle disciplines aan elkaar gekoppeld, juist die uitwisseling van informatie maakt het interessant.”

Hanna Elsinga (rechts) en medestudenten. Beeld: @mediaapostles

“Wat in Wageningen gebeurt, is van levensbelang”, benadrukt Rosanna Funnekotter, coördinator arbeidsparticipatie bij de universiteit vanaf het podium. “WUR is een universiteit waar verschillen gevierd worden, waar 170 verschillende nationaliteiten en culturen samenkomen. Om onderzoek en onderwijs toegankelijk te maken en te houden is tijd en geld nodig."

Met deze buitensporige bezuinigingen komen gelijke kansen in de knel

"Met deze buitensporige bezuinigingen komen gelijke kansen in de knel", vervolgt ze. "In een tijd waar desinformatie toeneemt en democratische waarden afbrokkelen, hebben we juist meer nodig. Meer ruimte voor onderwijs, meer onderzoek, meer diversiteit en inclusie en bovenal: meer ruimte voor vrij denken. Elke euro die wordt bezuinigd is een stap achteruit voor de toekomst.” Op haar verzoek nemen de toehoorders vervolgens elkaars handen vast. “Laat dit een krachtig symbool zijn: Doe het niet. Wij zetten geen stap verder achteruit!”

AOb-bestuurder Donald Pechler vindt het mooi om te zien hoeveel solidariteit er is. “Alle universiteiten laten hun stem horen. Samen vormen we een brede coalitie om de politiek te overtuigen de bezuinigingen terug te draaien. We blijven actievoeren in de hoop dat de onderwijsbegroting in de Voorjaarsnota wordt bijgesteld.”

Er wordt nog gestaakt in Maastricht (16 april), Eindhoven (23 april) en Delft (24 april).

   De acties gaan door. Stop de sloop van het hoger onderwijs! Sluit je aan