Grote demonstratie Amsterdam 14 maart
Op 14 maart staken de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland. In Amsterdam start om 12.00 uur een grote demonstratie, die loopt vanaf de Stopera naar het Museumplein. Lees hier alles over de 'Code Rood Loop'.
Op woensdag laten we luid en duidelijk weten dat het Code Rood is in het primair onderwijs. Meer salaris, minder lerarentekort.
Kom naar Amsterdam met de trein!
Gezien de te verwachte drukte wordt reizen naar de Stopera met de auto ontraden. Het beste werkt binnen de regio Amsterdam het lokale openbaar vervoer (tram, metro, bus) of de fiets.
Wie van buiten de regio Amsterdam komt kan het beste met de trein naar de stad reizen. Vanaf de stations Centraal en Amstel gaan er rechtstreeks metro’s (lijn 51, 53 of 54) naar halte Waterlooplein, direct naast de Stopera. Vanaf station Zuid kan je met metro 51 daarheen.
Vanaf Centraal – uitgang centrum – gaat tram 9 of kan je lopen naar het Waterlooplein (20 minuten).
Regels rondom de Stopera
Volg bij het verzamelpunt op het Waterlooplein de regels van de ordedienst op. De doorgaande wegen moeten vrijgehouden worden.
De demonstratie
Om twaalf uur starten we met de 'Code Rood Loop'. Voorop rijdt een truck met Code Rood. De verwachting is dat we ongeveer een uur lopen. Let op de volgende tips en regels:
- Neem water en eten mee. Er is bij de Stopera of op het Museumplein geen door de organisatie verzorgde catering.
- Toiletten staan er bij aankomst op het Museumplein. Bij de Stopera of onderweg zijn geen mogelijkheden voor toiletbezoek. Oftewel: kom met een lege blaas op het startpunt van de demonstratie of ga op het station.
- Doe geen blauwe of witte hesjes over kleren aan: deze kleuren dragen de vrijwilligers die de stoet begeleiden.
- Volg de aanwijzingen van de politie en de ordedienst op voor een goed verloop van de tocht, het kan zijn dat zij de stoet tijdelijk stilzetten in verband met drukte, ongevallen of hulpdiensten die naar een spoedgeval in het demonstratiegebied moeten.
- Er lopen en fietsen EHBO'ers mee. Geef hen de ruimte als zij ergens nodig zijn om mensen te helpen.
- Neem zelf geen fietsen mee in de demonstratie: dat houdt enorm op en is onhandig voor de mensen daaromheen.
- Spandoeken mogen, maar deze mogen niet hoger zijn dan anderhalve meter. Er mogen alleen flexibele pvc-buizen of dunne latten gebruikt worden om de spandoeken omhoog te houden. Spandoeken met dikke stokken kunnen door de politie in beslag worden genomen.
- Loop voor of na de demonstratie als ‘burger’ door de stad. Lopen in ‘optochten’ met spandoeken geldt als een illegale demonstratie. Je kan daar voor beboet worden.
De route
Vanaf het Waterlooplein lopen we over de Blauwbrug, direct daarna linksaf een klein stukje over de Amstel, dan meteen rechtsaf naar de noordelijke kant van de Herengracht. Vanaf daar gaan we door de Vijzelstraat. Op het Weteringcircuit rechtsaf de Weteringschans op, linksaf de Museumbrug over. Direct daarna linksaf de Stadhouderskade op – de doorgang onder het RijksMuseum is verboden! Meteen weer rechts De Hobbemakade op, rechtsaf door de Honthorststraat naar het Museumplein.
Het Museumplein – geen manifestatie
Bij aankomst op het Museumplein is er geen afsluitende manifestatie, wel een eindpunt waar iedereen bedankt wordt voor zijn deelname en waar symbolisch het estafettestokje van de actie wordt overgedragen aan de collega's in Brabant en Limburg. Bij de partytenten op het grasveld staan tonnen voor leden van vakbonden die zich nog moeten registreren. Degene die zich online hebben geregistreerd mogen alvast huiswaarts. Op het Museumplein staan extra veel toiletten.
Op woensdag laten we luid en duidelijk weten dat het Code Rood is in het primair onderwijs. Meer salaris, minder lerarentekort.
Na het Museumplein
Wanneer je weer naar het station wilt, gaan er vanaf de tramhalte Museumplein bij het Concertgebouw trams naar het Centraal Station: de lijnen 5, 16, 24, Amstel (12) of Zuid (5). Je kan er ook voor kiezen om naar Centraal Station te gaan vanaf het Leidseplein. Ook kan je de stad in gaan voordat je terugreist. Maak daar geen optocht in grote groepen met spandoeken van, dat geldt als een illegale demonstratie waar de politie voor kan bekeuren.
Download de eventapp
In een speciale eventapp houden we je op de hoogte van de demonstratie in Amsterdam op 14 maart. Zo vind je hier het programma en de looproute. We delen ook het laatste nieuws op het gebied van de acties in het primair onderwijs, je kunt chatten met collega-onderwijzers en vragen stellen of je mening geven door te reageren op polls. Wijs je collega ook op deze app, zodat iedereen op de hoogte blijft!
- Om de Eventapp te downloaden ga je naar http://get.networkapp.eu
- Maak een account aan; Registreer via LinkedIn of email
- Vul de persoonlijke Networkapp code in om toegang te krijgen: PO-front
- Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.
Handig!
Kaartje van alle trams en metro's in Amsterdam vind je via deze link.
Bekijk het kaartje van de looproute 14 maart Amsterdam.
Veel vrijwilligers nodig
In Amsterdam zijn héél veel vrijwilligers nodig: een paar honderd. Vanwege de veiligheidseisen zijn er veel goed herkenbare begeleiders van de stakers nodig. We gaan besturen, directeuren, schoolteams en al onze leden benaderen om een handje mee te helpen.
- Vrijwilligers moeten om 09.30 uur bij de Stopera zijn
- Er is daar een vrijwilligersontbijt met de laatste instructies
- Gediplomeerde EHBO’ers zijn zeer welkom
Je kunt je hier opgeven. Lees ook het artikel waarin we alle veelgestelde vragen over de staking van 14 maart beantwoorden.