Groen licht voor Friese fusiehogeschool
Het wachten was alleen nog op toestemming van de minister, en die is er nu. NHL en Stenden Hogeschool gaan volgend jaar fuseren. “Iedereen voelt dat we hier sterker van worden.”
De kans was miniem dat de fusie tussen de twee buren nog zou afketsen. En toch is Stenden-voorzitter Leendert Klaassen erg opgetogen over de uiteindelijke goedkeuring van het ministerie van Onderwijs. “Er is drie jaar lang hard aan gewerkt.”
In 2015 zag het er minder goed uit en strandde het eerste fusievoorstel. “Onze medezeggenschapsraden wilden meer informatie en stemden niet in. Daarop hebben we een volledige herstart gemaakt.”
Groot draagvlak
Er is volgens Klaassen met meer dan duizend medewerkers en studenten gepraat over de fusie. “Dat heeft veel informatie opgeleverd die we in ons nieuwe voorstel hebben verwerkt. Na nog een stevige discussie met de medezeggenschapsraden en wat aanpassingen is het in februari bijna unaniem aanvaard. Al met al zijn er denk ik maar weinig fusies met zoveel draagvlak tot stand gekomen. Iedereen voelt dat we hier sterker van worden.”
NHL’ers zijn volgens hem vooral blij met het grote internationale netwerk van Stenden Hogeschool, die vier campussen in het buitenland heeft, en omgekeerd vormen de goede contacten van NHL Hogeschool in de regio een welkome aanvulling voor Stenden. Ook de kleine techniekopleidingen van Stenden in de vestiging Emmen kunnen hun voordeel doen met de veel grotere NHL-techniekfaculteit in Leeuwarden.
Stenden-voorzitter Leendert Klaassen: Al met al zijn er denk ik maar weinig fusies met zoveel draagvlak tot stand gekomen.
Haalbaar
Stenden-docent Corrie van Noort is voorzitter van de in juni opgerichte bijzondere medezeggenschapsraad van beide hogescholen. “De raden waren nooit op voorhand tegen een fusie, maar de eerste plannen waren erg algemeen. Bij de nieuwe onderhandelingen hadden we nog steeds wel wat zorgen, want groter is niet altijd beter.”
In het fusieplan is onder meer bepaald dat er in de nieuwe hogeschool nog maar drie managementlagen over blijven en dat er geleidelijk een nieuw onderwijsconcept wordt ingevoerd. “We wilden wel zeker weten dat dit allemaal haalbaar en betaalbaar is. Als het goed is wordt het onderwijs niet grootschalig en anoniem: docenten en studenten blijven bij hun eigen community horen. Dat is een van de punten die we goed in de gaten zullen houden.”
In overleg met de twee medezeggenschapsraden is het zogeheten fusiedocument op een aantal punten aangepast voordat het in februari aanvaard werd. Van Noort: “Er is inmiddels veel draagvlak in alle geledingen en er heerst een gevoel van: we kunnen dit doen en het wordt mooi.”
Bloedgroepenstrijd
Klaassen verwacht niet dat de nieuwe hogeschool last gaat krijgen van een bloedgroepenstrijd tussen voormalige Stenden- en NHL-medewerkers. “Als je het plein tussen onze hogescholen vroeger overliep, had je echt het gevoel dat je een grens overstak. Dat is nu al veel minder het geval. We maken volop gebruik van elkaars faciliteiten. De NHL’ers van ons restaurant, wij van hun gezellige koffiehoek. Het voelt steeds natuurlijker. Er zijn zeker cultuurverschillen, maar die zullen snel kleiner worden.”