Gelijke beloning en pensioen voor flexibel werk in hbo
Een nieuwe cao-afspraak in het hbo zorgt ervoor dat uitzendkrachten hetzelfde pensioen gaan opbouwen als collega’s in vaste dienst. “Wij gaan voor het principe 'gelijk werk, gelijk loon'. Dit is een overwinning”, zegt AOb-bestuurder Douwe van der Zweep.
Alle hogescholen zijn gisteren geïnformeerd over de nieuwe cao-afspraak. In de huidige cao spraken de bonden en de werkgevers al af om het te hebben over flexibel werk. Nu zijn ze eruit: uitzendkrachten krijgen dezelfde arbeidsvoorwaarden als medewerkers met een vast contract. “Het komt erop neer dat het niet moet uitmaken of je als docent Engels een vast contract hebt of aan het werk bent via een uitzendcontract”, legt de AOb-bestuurder uit. De nieuwe regel gaat in per 1 september 2019.
Beter pensioen
In de afspraak staat dat uitzendkrachten een gelijke pensioenopbouw krijgen. Dat was tot nu toe niet het geval. Zij vielen onder de cao voor uitzendkrachten en bouwden de eerste zes maanden helemaal geen pensioen op. Na een half jaar gebeurde dit wel, maar dat ging om een veel ‘magerder’ pensioen dan hun collega’s in vaste dienst bij pensioenfonds ABP bij elkaar sparen.
Deze afspraak is uniek in het onderwijs
“Wat we nu hebben afgesproken is dat uitzendkrachten vanaf dag één pensioen opbouwen én dat hbo-instellingen het verschil tussen het betere pensioen van het ABP en de cao-uitzendkrachten aanvullen”, zegt Van der Zweep. De uitzendkrachten krijgen daarom een compensatie van 7 procent in hun loon. “Hiermee haal je de financiële prikkel bij werkgevers weg om te kiezen voor uitzendkrachten.”
Ondersteunende functies
Vooral personeel in ondersteunende functies, zoals administratief medewerkers of secretaresses, zullen van deze cao-afspraak voordeel hebben. Zij werken vaker via een uitzendcontract dan docenten.
“Deze afspraak is uniek in het onderwijs”, zegt Van der Zweep. “Dat het nu gelukt is, is heel positief. Het is een goede regel waarin we de concurrentie op arbeidsvoorwaarden voorkomen.”