MBO
HBO
WO&O

Geen QR-code, wel mondkapje in mbo en hoger onderwijs

Studenten en medewerkers van universiteiten en hogescholen moeten vanaf zaterdag weer een mondkapje dragen als ze door de gebouwen lopen. Wie dat niet doet, riskeert een boete van 95 euro.

Tekst Hoger onderwijspersbureau (HOP) - - 2 Minuten om te lezen

mondkapjes-mbo-en-ho

Beeld: Pixabay

Dat heeft het kabinet dinsdagavond bekendgemaakt. De mondkapjes zijn in het mbo en hoger onderwijs verplicht "als mensen van A naar B lopen, dus in de gangen, bibliotheken en kantines, tussen de lessen en colleges door”, zei premier Rutte. “Niet als je zit tijdens de les (dus in de klas of collegezaal).”

Het aantal ziekenhuisopnames stijgt weer, vooral onder ongevaccineerden. Daarom kondigden demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge (Volksgezondheid) allerlei nieuwe coronamaatregelen aan.

Afstand

Iedereen krijgt bijvoorbeeld weer het advies om anderhalve meter afstand te houden. Dit is een advies, hogescholen en universiteiten hoeven hun onderwijs niet aan te passen, zo laat het ministerie van Onderwijs weten. "Onderwijs is zo belangrijk dat ervoor gekozen is om het ongemoeid te laten", zegt woordvoerder Michiel Hendrikx. "Als je in een collegezaal of de kantine anderhalve meter afstand kunt houden, doe dat dan vooral. Maar zit je in een werkgroep en kan het niet, dan is goed onderwijs belangrijker dan de anderhalve meter."

De mondkapjes zijn in het mbo en hoger onderwijs verplicht "als mensen van A naar B lopen

Daarnaast wordt het coronatoegangsbewijs straks vaker gebruikt, bijvoorbeeld op terrassen, in musea, op kermissen, bij sportscholen enzovoorts. Maar de twee bewindslieden zeiden niets over toegangsbewijzen voor het mbo en hoger onderwijs.

Geen QR-code

Studenten hoeven op de campus dus geen QR-code te laten zien. In de aanloop naar de persconferentie lekte uit dat het kabinet zo’n coronatoegangsbewijs voor de campus overwoog. Die mogelijkheid staat al wel in de wet.

Maar universiteiten en hogescholen hebben er praktische en principiële bezwaren tegen. Ze vrezen voor de toegankelijkheid van het onderwijs en stellen ook dat het niet haalbaar is om iedereen te checken.

Studenten hoeven op de campus dus geen QR-code te laten zien

Wel wordt het wellicht mogelijk dat werkgevers hun medewerkers om een QR-code kunnen vragen. Dat kan gevolgen kunnen hebben voor ongevaccineerde medewerkers in het hoger onderwijs.

Wet aangepast

Maar daarvoor moet eerst de wet aangepast worden. Volgende week vrijdag is er een nieuwe persconferentie en dan maken Rutte en De Jonge bekend of ze die wetswijzigingen nog steeds nodig vinden.

Mensen krijgen ook weer het dringende advies om thuis te werken als dat kan, minstens de helft van de werkweek. Verder kunnen ze maar beter buiten de spits reizen, adviseert het kabinet.

Nog altijd geldt: wie klachten heeft, moet thuisblijven en zich bij de GGD laten testen. Dat geldt ook voor wie gevaccineerd is. Ook zouden mensen nog steeds geen handen moeten schudden.

Vragen

Op dit moment is 13 procent van de volwassenen nog niet gevaccineerd, zei De Jonge. Hij hoopt dat mensen er opnieuw over na willen denken. “Weet dat je altijd welkom bent met al je vragen.”

Bekijk ook onze veelgestelde vragen over het coronavirus.