Alle

Wethouders G4: 'Geef onze leraren een hoger salaris'

De vier grote steden, Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam willen een grotestedentoelage voor hun leerkrachten in het primair en speciaal onderwijs. Door het lerarentekort kunnen ze niet meer instaan voor de kwaliteit van het onderwijs in hun stad, schrijven de onderwijswethouders aan minister Slob.

Tekst Joëlle Poortvliet - redactie Onderwijsblad - - 3 Minuten om te lezen

wethouder-moorman-amsterdam

Beeld: gemeente Amsterdam

De vier steden tellen samen 662 fte aan openstaande vacatures, stellen ze in de brief. "Dat betekent dat 16.550 leerlingen geen garantie op goed onderwijs hebben." Ze noemen de omvang van het probleem 'enorm' en maken zich vooral zorgen over de gevolgen voor de kwaliteit van het onderwijs aan alle leerlingen.

"Het is terecht dat de vier grote steden de noodklok luiden", aldus AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen. "Ook wij zien de enorme urgentie. Een betere cao voor al het onderwijzend personeel is heel hard nodig. De onderhandelingen hierover zijn uitgesteld tot na Prinsjesdag, omdat er echt geld bij moet."

Crux

Volgens de G4-wethouders moeten nu stevige en structurele maatregelen worden genomen. Wat de steden zelf doen - denk aan parkeervergunningen voor leraren, eigen subsidies voor zijinstromers, pogingen om woningen te regelen - werkt onvoldoende. Onderwijswethouder Marjolein Moorman (PvdA) van Amsterdam: "Wij proberen hier van alles, maar ik ga niet over de salarissen." En daar zit de crux, aldus Moorman. "Waarom denk je anders dat het tekort in het primair onderwijs zoveel groter is dan in het voortgezet onderwijs?"

De crux zit bij de salarissen: "Waarom denk je anders dat het tekort in het primair onderwijs zoveel groter is dan in het voortgezet onderwijs?"

Context

De grote steden willen daarom dat minister Arie Slob (ChristenUnie) geld regelt zodat de salariskloof tussen de twee onderwijssectoren wordt gedicht en zodat schoolleiders beter betaald kunnen worden. Daarnaast pleiten de steden voor een grotestedentoelage. Ze zeggen dat lesgeven in een grootstedelijke context meer van een leraar vraagt dan lesgeven buiten de G4: 'Gezinsproblematiek komt meer voor, er is vaker sprake van (taal)achterstanden en de huidige personeelstekorten zorgen voor een hoge werkdruk'. Bovendien is het leven in de stad duurder, vult Moorman aan.

De AOb is niet zomaar voor een grotestedentoeslag. Lees hier*Liesbeth Verheggen: "Waar leg je de grens? Een schoolbestuur in Zaanstad was vorig jaar de eerste die hardop durfde te zeggen dat ze nog maar vier dagen les gingen geven. Vlaardingen en Schiedam zitten letterlijk aan Rotterdam vast. Het lerarentekort is een groot probleem voor heel veel scholen. Dat los je helaas niet op met een toeslag voor de grote steden." waarom. De vakbond wijst op de mogelijkheden die er al zijn om toeslagen te geven. Voorzitter Verheggen ziet wel dat het in sommige wijken - door de extra aandacht die kinderen daar nodig hebben - nog moeilijker is om leerkrachten te vinden. Verheggen: "Deze schoolbesturen moeten extra middelen krijgen van de overheid, dan kunnen ze beter belonen. Maar dat kan ook buiten de G4 zijn.”

Ouders

Gisteren klommen ook de schoolbesturen uit Utrecht, Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Almere in de pen. Zij stuurden een brief aan alle ouders van hun leerlingen in het primair onderwijs. Daarin vragen ze vooral om begrip voor 'de ongemakkelijke keuzes die de schoolleiding soms moet maken', zoals 'een kind een dag, of een paar dagen, naar huis sturen'.

Crisis

Wethouder Moorman noemt de nijpende personeelssituatie in Amsterdam inmiddels een onderwijscrisis. “Hoe gaan we dit later uitleggen aan de huidige generatie kinderen? 'Tja, toen jullie op school zaten konden meesters en juffen elders meer geld verdienen dus was het onderwijs niet best.' Je kunt de kwaliteit en kwantiteit van je lerarenkorps niet afhankelijk maken van de economische toestand van het land. Dat moet nu echt veranderen.”

Onderwijswethouder Marjolein Moorman (PvdA): "Hoe gaan we dit later uitleggen aan de huidige generatie kinderen?"

Naast beter cao's en een grote stedentoeslag wil de G4 een hoger subsidiebedrag voor de zijinstromers en betere doorstroommogelijkheden voor mbo-ers die de pabo willen doen.