Alle

Juridisch advies: Freelance docent vaak benadeeld

Nog altijd werken leerkrachten als zzp’er in diverse sectoren van het onderwijs. Scholen betalen zelfstandigen soms een hoger uurtarief, maar het nakomen van de afspraken in de cao is voor werkgevers meestal duurder, zegt AOb-beleidsadviseur Anissa Khattabi. Tien nadelen van het werken als zzp’er.

Tekst Redactie Onderwijsblad - - Minder dan een minuut om te lezen

46750788231_d54a5a3a57_o

Beeld: Typetank

Zzp’ers hebben geen recht op de bindingstoelage: de jaarlijkse extra uitkering van 770 tot 1500 euro voor werknemers die aan het maximum van hun salarisschaal zitten. Ze kunnen evenmin aanspraak maken op een eindejaarsuitkering of dertiende maand.

Tegemoetkoming

Onderwijscao’s kennen een tegemoetkoming in de ziektekosten, scholingsfaciliteiten en een professionaliseringbudget. Wie niet onder de cao valt, heeft hier geen recht op. Hetzelfde geldt voor het minimale aantal van 40 tot 170 uur (in het geval van oudere werknemers) voor duurzame inzetbaarheid: tijd die leraren die onder de cao vallen gebruiken om lang en gezond voor de klas te blijven staan.

Het uitgangspunt is een vast contract en tijdelijke contracten moeten volgens de cao een hoge uitzondering zijn. Ook de doorbetaling bij ziekte -als ze die al krijgen- is voor zzp’ers minder goed geregeld, zowel in hoogte als in duur. De cao bepaalt dat werknemers hun loon vanaf hun eerste ziektedag krijgen doorbetaald, ook al hebben werkgevers volgens de wet het recht om dit de eerste twee werkdagen nog niet te doen. De cao bepaalt ook dat in het eerste jaar 100 procent van het loon wordt doorbetaald in plaats van de wettelijk vereiste 70 procent.

Werkloosheid

Ook op de in de cao geregelde aanvulling in hoogte en duur van een eventuele werkloosheidsuitkering kunnen zzp’ers geen aanspraak maken. En tenslotte: zij hebben geen recht op de in de cao vastgelegde loonsuppletieregeling: compensatie van een eventueel lager salaris en behoud van ww-rechten voor leerkrachten die na ontslag beginnen bij een nieuwe werkgever.