Formatiepuzzels scholen Zuid-Nederland op het nippertje rond
Voor leerlingen in Zuid-Nederland begon deze week het schooljaar. Op het nippertje kregen scholen de formatie rond. “Ik dacht dat het rond was, maar toen kwam er nog een opzegging vlak voor de zomervakantie”, zegt Berry van de Wetering, directeur van kindcentrum Octopus in Boekel.
Het bericht, vlak voor de zomervakantie aan alle ouders met de nieuwe klassenindeling voor dit schooljaar van directeur Van de Wetering was net de deur uit. “Ik kon dat bericht gelijk weer intrekken, want daarna zegde een medewerker zijn baan op”, zegt de directeur. Hij heeft drie keer met de formatiepuzzel geschoven en merkte dat ook collega’s binnen zijn scholenstichting vaak aan de formatie bleven sleutelen. “Dat is niet heel relaxed.”
Geen ib'er
Met de start van het schooljaar staat er in elke groep een leerkracht bij Kindcentrum Octopus. “Maar”, zegt Van de Wetering, “we zoeken nog hard naar een intern begeleider voor de onderbouw. Die sollicitatieprocedure konden we niet meer vlak voor de zomervakantie starten. Dus dat doen we deze weken. We hebben onze andere intern begeleider lief aangekeken en gevraagd om wat meer uren te werken.”
Continu proces
Ook bij de scholengroep Protestants-Christelijk Primair Onderwijs (PCPO) Midden-Brabant met tien basisscholen is het overal krap. “We hebben de structurele formatie wel rond, maar zoeken nu alweer iemand voor de vervanging van een zwangerschapsverlof. De formatie is een continu proces geworden. Vroeger was je er in één maand mee bezig en daarna ging iedereen aan de slag”, zegt Arnoud Wever, bestuurder van PCPO.
De formatie is een continu proces geworden
Wever merkt dat dit het moment is voor veel mensen om van baan te wisselen. “Onderwijspersoneel krijgt aan de lopende band banen aangeboden. Dat is zeker interessant voor mensen die reistijd hebben.” Vooral over de vervangingen bij ziekte maakt Wever zich zorgen. PCPO werkt samen met Leswerk, een vervangingspool. Op de site staat dat pabo-studenten uit het derde en vierde jaar ook mogen invallen. “Dat is een noodgreep, want ze zijn niet gediplomeerd”, erkent Wever.
Pensioen
Hoewel de formatie op het nippertje rond is, vreest Van de Wetering van het kindcentrum alweer voor de mensen die de komende jaren met pensioen gaan. Hij staat daarin niet alleen. Andere grote schoolbesturen uit Brabant waarschuwden afgelopen weekend in BN de Stem voor de pensioengolf die eraan komt en ook die besturen kregen de formatie soms maar op het nippertje rond.
PCPO Midden-Brabant en Kindcentrum Octopus proberen aantrekkelijk te zijn voor nieuwe medewerkers. Zo zet PCPO in op scholing en is er geld voor een persoonlijke coach. Wever: “Dat is meer preventief om te werken aan gezondheid. Iedereen kreeg dit aangeboden en er werd flink gebruik van gemaakt.” Op de school van Van de Wetering betalen ze de gymopleiding van leerkrachten die van de pabo komen.
Spandoek
Bij Kindcentrum Octopus hangt vanaf vandaag het actie-spandoek : #Leraargezocht. De actie van de AOb samen met andere onderwijsorganisaties om aandacht te vragen voor het lerarentekort en meer investeringen in het onderwijs die deze week is begonnen. Van de Wetering: “Toen ik acht jaar geleden begon, waren de tekorten totaal geen issue. Nu sturen we soms klassen naar huis of moeten onderwijsondersteuners klassen opvangen. Dat is plakwerk en anders dan ik zou willen.”