Alle

Een op de zes basisscholen heeft problemen met vervanging

Sinds de jaarwisseling kampt een op de zes basisscholen in Nederland met serieuze vervangingsproblematiek.

Tekst Joëlle Poortvliet - Redactie Onderwijsblad - - 2 Minuten om te lezen

beeld-mediawijzer-net

Beeld: www.mediawijzer.net

Op de website lerarentekortisnu.nl kunnen scholen elke dag aangeven of ze vervanging nodig hebben, of dat gelukt is en zo ja: wie er beschikbaar is voor de klas. Afgelopen maandag bijvoorbeeld moesten 387 klassen het zonder hun eigen leraar doen. Daarmee waren bijna 9.000 kinderen gemoeid.

Intern oplossen

Alleen al vandaag werden 795 kinderen naar huis gestuurd, meldt de website. 1059 scholen, dat is 17 procent van de basisscholen in Nederland, hebben inmiddels een melding gedaan. In bijna de helft van de gevallen probeert de school het intern op te lossen. De directeur of ib-er gaat voor de klas (11 procent), de klas wordt verdeeld onder andere klassen (20 procent) of een parttimer komt een extra dag werken (15 procent). Maar steeds vaker lukt dat niet. Na de kerstvakantie is er bijvoorbeeld 65 keer een gepensioneerde een dag komen lesgeven. 384 keer stond een onbevoegde voor de klas.

Druk

Ook op de AOb-facebookpagina wordt steeds duidelijker wat voor druk de vervangingsproblematiek legt op de overgebleven collega's. En dat deze situatie niet goed is voor de kwaliteit van het onderwijs. Zo liet leerkracht Brenda Potiek weten dat haar duo-collega ziek is, dat het uiteindelijk lukte om drie verschillende vervangers op te trommelen en dat ze maandag - niet haar werkdag - voor verschillende groepen op haar school heeft gestaan. Uitzicht op een oplossing is er nog niet.

Griep

Juf Marielle van Beijnen werd zelf geveld door de griep. In een paar dagen tijd had haar groep met vijf verschillende vervangers te maken. "En dan mogen we nog blij zijn dat we überhaupt vervanging konden krijgen!" Monique Bouman zegt: "Ook bij ons hebben collega’s hun eigen kinderen al meegenomen naar school zodat ze zelf konden invallen voor de duo-collega."

Onzichtbaar

De AOb ondersteunt de website. Bestuurder primair onderwijs Eugenie Stolk: "Omdat er geen invallers meer te vinden zijn doen scholen van alles. Maar omdat scholen zelf deze keuzes maken, is voor de buitenwereld het lerarentekort onzichtbaar. Help daarom mee om de ernst van de problemen in kaart te brengen. Is er door een vacature of gebrek aan invallers geen leraar? Laat weten hoe jouw school dit oplost, iedere dag weer."

Zie: www.lerarentekortisnu.nl