Actievoerders in heel Nederland zoeken elkaar op
Speeches, optredens, debatten en workshops. Op actiebijeenkomsten in heel Nederland kwamen vanochtend duizenden actievoerende leerkrachten en onderwijsondersteuners bijeen.
Het was volle bak bij de stakingsbijeenkomst van de AOb in Utrecht. Sommige stakers brachten hun kinderen mee naar het AOb-hoofdkantoor. “Ik kan niet thuiszitten op zo’n dag” zegt onderwijsondersteuner Hadassa de Feniks. “Ik wil mijn standpunt kenbaar maken.”
“Dit is lekker in je rug en nek”, zegt een kleuterjuf glimlachend terwijl ze plaatsneemt in één van de drie beschikbare massagestoelen. “Ik werk acht jaar in het onderwijs en ik heb mijn eerste burn-out al gehad”, zegt ze, terwijl de stoel begint te trillen. “Anderhalf jaar lag ik eruit. Constant had ik het gevoel dat ik achter de feiten aanliep en dan voel je je een slechte juf, terwijl je wel veel werk verzet. Ik zou gewoon mijn bed kunnen neerzetten op school, zoveel werk is er.”
Videoboodschappen
Ook elders in het land voerden ondersteuners en leerkrachten actie voor een hoger salaris, lagere werkdruk en kleinere klassen in het basisonderwijs. Onder het motto ‘Hoe helpt Arie u uit het slop’ mochten actievoerders in het centrum van Groningen en Leeuwarden op een videozuil boodschappen inspreken aan onderwijsminister Arie Slob. “Er werd flink gebruik van gemaakt”, zegt AOb-bestuurder Marja de Bree die in Leeuwarden chocolademelk en ‘ik-staak’-tompouces uitdeelde aan twee- tot driehonderd stakende leerkrachten. “Mensen voelen zich serieus geschoffeerd.”
AOb-bestuurder Marja de Bree: “Mensen voelen zich serieus geschoffeerd.”
AOb-bestuurder Tamar van Gelder is in de bus op weg van een actiebijeenkomst in Volendam naar een ‘flashmob’: leerkrachten van het schoolbestuur Openbaar Onderwijs aan de Amstel zongen op Amsterdam Centraal Station een protestlied op de melodie van ‘de herdertjes lagen bij nachte’. In Volendam sprak Van Gelder met twee- tot driehonderd stakende leerkrachten van het middelgrote schoolbestuur Opspoor (37 openbare scholen voor basis- en speciaal onderwijs in de regio Waterland).
De actievoerders, onder wie enkelen uitgedost met AOb-sjaals, zijn volgens Van Gelder “zeker bereid” om tot aan Prinsjesdag door te gaan met estafetteacties, ook wanneer dat betekent dat er opnieuw zal worden gestaakt: “Mensen begrijpen dat een lange adem nodig zal zijn.”
Iets doen
De bijeenkomst op het hoofdkantoor in Utrecht was één van de tien bijeenkomsten in het land die de bond heeft georganiseerd. Op het hoofdkantoor hebben zich rond tien uur ruim honderd mensen uit het primair onderwijs verzameld, terwijl de DJ op de achtergrond voor de muziek zorgt. In een vergaderzaal maakt een visagist docenten op als een ‘verwenmoment.’
Juf en AOb-bestuurder Dorien König van basisschool De Klimroos in Leidsche Rijn maakt zich samen met haar collega Laura van der Mark in hardloop-outfit klaar voor een loop door de Utrechtse binnenstad. Van der Mark: “We wilden graag iets doen, maar moeten even kijken waar de weg begaanbaar is.” Iedereen klapt als het tweetal met een paar andere hardlopers iets voor half elf inderdaad vertrekt.
Brigitte de Wit en college Trees Mikx werken beiden in het voortgezet speciaal onderwijs (vso). Hun school is dicht en de helft van het personeel staakt vandaag. “Thuiszitten voelt niet goed”, zegt De Wit. “Dan heb je ook weer de neiging om toch te gaan werken.”
Nu is de school weer dicht en doet iedereen mee. De rek is eruit, het lukt op deze manier gewoon niet meer om invallers te vinden.
Leerkrachten Gemma Hoes (groep 6) en Carla Kamp (diverse groepen) vertellen dat alle tien de leerkrachten staken op hun openbare basisschool De Brug in Houten. “Bij de eerste staking op 5 oktober was er nog een enkeling die niet meedeed”, vertelt Hoes. “Nu is de school weer dicht en doet iedereen mee. De rek is eruit, het lukt op deze manier gewoon niet meer om invallers te vinden.” Het is wel lastig, vertellen de leerkrachten uit Houten, om ouders te vertellen dat de school weer een dag dicht is, zeker als je de dag ervoor een beroep op ze hebt gedaan voor het schoolkamp of het ophangen van de kerstversiering.
Punt maken
Ook leerkracht Moniek van der Velde (groep 5) wilde zeker naar een bijeenkomst: Je moet toch je punt maken”, zegt ze. “Ik werk elk weekend wel drie tot vier uur en zou meer kunnen doen, maar je moet ook aan jezelf denken.”
In een actie-toespraak refereert AOb-bestuurder Clazien Roodenburg aan de grote druk op leerkrachten. “De partijen vinden dat jullie het nog niet druk genoeg hebben”, zegt ze. “Het geld voor werkdrukverlichting komt pas in 2021 beschikbaar. Jullie moeten dus nog maar even doorbuffelen is daarmee de boodschap. Maar wij gaan door: schouder aan schouder.”