Draagvlak is noodzakelijk voor werkverdelingsplan
Het werkverdelingsplan, dat kaders geeft voor het werk dat moet gebeuren in het primair onderwijs, wordt op scholen soms anders ingezet dan de bedoeling is. Niet de werkgever, maar het team bepaalt wie welke groepen of lessen doet en hoeveel tijd daarvoor beschikbaar is.
Sinds enkele jaren wordt er in het primair onderwijs gewerkt met het werkverdelingsplan, als opvolger van het oude basis- en overlegmodel. Toch gaat dit nog steeds niet op iedere school even soepel. Dit is ook het geval bij de school van Karlijn; er bestaat onduidelijkheid over wie de werkdagen van iedereen bepaalt. De werkgever stelt dat hij dit doet, maar Karlijn is het hier niet mee eens.
Is de pmr akkoord, dan is het werkverdelingsplan vastgesteld
Hoe zit het ook alweer? Het is aan de werkgever om de kaders aan te geven van wat er in het volgend schooljaar aan werk ligt; dit gaat dan om klassen, leerlingen, ontwikkelingen, scholingen en dergelijke. Dit wordt voorgelegd aan het team.
Het team gaat hierover in gesprek. Er moet genoeg draagvlak in het team zijn; iets waarvan het team ook zelf bepaalt hoe dit wordt vastgesteld in het werkverdelingsplan. Verder wordt in het team bepaald wie welke groepen of lessen doet en hoeveel tijd daarvoor beschikbaar is. Ook moet er daarbij gekeken worden naar zaken als voor- en nawerk, overige taken, pauzes en vervangingsbeleid.
Samen bereiken we meer! Sluit je aan bij de AOb
De werkgever moet dan aan de slag met de uitkomsten van deze gesprekken. Hij maakt hiervan een concept werkverdelingsplan wat hij voorlegt aan het team. Na akkoord van het team moet het definitieve plan worden voorgelegd aan de personeelsgeleding van de mr (pmr) ter instemming. Is de pmr akkoord, dan is het werkverdelingsplan vastgesteld.
Het is te kort door de bocht van de werkgever om te zeggen dat hij bepaalt wat er gebeurt. Ja, hij stelt weliswaar het werkverdelingsplan op, maar het gesprek met het team - en dus ook met Karlijn - moet de leidraad zijn en het plan zou dus niet voor verrassingen moeten zorgen.
Het Arbeidsmarktplatform po doet in opdracht van de AOb en andere cao-partijen onderzoek naar het werkverdelingsplan. Wil je je je ervaringen delen? Geef je dan hier op voor de focusgroep.