HBO
WO&O

Zonder deze obstakels wordt het hoger onderwijs een stuk toegankelijker

Een lichamelijke beperking, een migratieachtergrond of als eerste uit je gezin gaan studeren? Dan sta je, ondanks je talenten, al meteen op achterstand. Het hoger onderwijs kent voor veel studenten obstakels. Hoe kan dit anders?

Tekst bea ros - redactie onderwijsblad - - Minder dan een minuut om te lezen

Toegankelijkheid hoger onderwijs 1

rosa snijders

'Ik moest bewijzen dat ik slim genoeg was om ondanks mijn functiebeperking de studie te mogen doen.’ En: ‘De docent zei tegen mij: Als het zoveel moeite kost om te studeren, dan moet je je afvragen of dit wel de juiste plek is.’

Dit artikel stond in het Onderwijsblad. Wil jij het blad ontvangen? Word lid!

Beide citaten van studenten zijn afkomstig uit het eindrapport van het door hoogleraar kansengelijkheid, Louise Elffers geleide onderzoeksprogramma Toegankelijk hoger onderwijs voor, door en na de poort van het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO). Op basis van gesprekken met en enquêtes onder leerlingen en studenten brachten onderzoekers in kaart welke struikelblokken of juist zetjes in de rug mensen ervaren op weg naar een diploma hoger onderwijs. Want op papier is iedereen gelijk in het hoger onderwijs; in de praktijk blijkt het voor sommige groepen toch lastiger de eindstreep te halen dan voor anderen. 

Verder lezen? Word AOb lid!
Als lid heb je toegang tot alle content van de website. Meer over alle voordelen vind je hier.
Word direct lid

Ben je al lid? Login om verder te lezen.