De lesdag later beëindigen: mag dat zomaar?
Om te bezuinigen worden er op de hogeschool van Pim gebouwen afgestoten. De ruimte die overblijft moet optimaal benut worden en dus wil de hogeschool de lessen in gaan plannen tot zeven uur ’s avonds. Mag dat zomaar?
Op Pims hogeschool wordt er gekeken naar langere openingstijden en nieuwe lesroosters. Pim schrikt hiervan. Hij is gewend om dagen van 08.00 tot 17.00 uur te maken, maar in dit nieuwe plan kan hij later op de dag worden ingepland. Kan dat zomaar? Pim neemt contact op met de AOb en vraagt na.
Dit artikel stond in het Onderwijsblad. Wil jij het blad ontvangen? Word lid!
In de cao-hbo is opgenomen dat werkzaamheden verricht kunnen worden tussen 7.00 uur en 22.30 uur op weekdagen en tussen 7.00 uur en 18.00 uur op zaterdagen. Dat is wat anders dan Pim gewend is bij zijn eigen werkgever. Dit komt omdat er een werktijdenregeling is afgesproken met de medezeggenschapsraad van zijn hogeschool, waarin de werktijden tussen 8.00 en 17.00 uur zijn afgesproken.
Afspraken over werktijden gelden per instelling en kunnen alleen worden aangepast als de mr hiermee akkoord is
De cao geeft de ruimte voor langere werkdagen. Kan Pims werkgever de afspraken met de medezeggenschapsraad dus naast zich neerleggen? Niet zonder instemming van de mr, krijgt Pim te horen van de AOb. Afspraken over werktijden gelden per instelling en kunnen alleen worden aangepast als de mr hiermee akkoord is.
En zelfs als de werktijden zouden worden verruimd, kan de werkgever niet zonder meer de werktijden van Pim bepalen. Daar moet altijd overleg over plaatsvinden.
Heb je vragen over jouw werktijden, neem dan contact op met de AOb. Ga naar Mijn AOb