Alle

CO2-meter verplicht in elk klaslokaal

In elk lokaal in het primair en voortgezet onderwijs moet verplicht een CO2-meter zijn. Dat heeft onderwijsminister Dennis Wiersma vandaag bekend gemaakt.

Tekst Webredactie - - Minder dan een minuut om te lezen

co2meter

Beeld: Typetank

De minister had afgelopen voorjaar al besloten dat er CO2-meters in lokalen moesten komen. Dit onder andere na een groot aantal reacties bij het meldpunt ventilatie van de AOb.

Inmiddels heeft circa zestig procent van de scholen zo’n CO2-meter in ieder lokaal hangen, staat in een brief die minister Wiersma vandaag naar de Tweede Kamer stuurt. Bij de overige 40 procent moet er dus ‘een schep bovenop’, aldus de minister.

Maar wat als die meter in het rood komt te staan? Moet je dan je leerlingen naar huis sturen?

“Prima dat die meters verplicht worden, want meten is weten”, reageert AOb-voorzitter Tamar van Gelder. “Maar wat als die meter in het rood komt te staan? Mag je dan als docent je lokaal sluiten en je leerlingen naar huis sturen? Een raam openen is immers niet overal mogelijk, omdat nogal wat scholen een gesloten ventilatiesysteem hebben.”

Verder is het volgens Van Gelder vreemd dat de verplichting niet geldt voor lokalen in het mbo en hoger onderwijs. “Is daar de urgentie niet hoog dan? Hebben docenten en leerlingen – of liever: studenten - daar géén behoefte aan frisse lucht?”

Slachtoffers

Verder blijft Van Gelder er op hameren dat er inkomensbescherming nodig is om de bestaande slachtoffers met long covid tegemoet te komen. “Die mensen komen nu vaak terecht in de in de wia, en gaan er enorm in salaris op achteruit. Een dergelijke regeling is onlangs eindelijk geregeld voor de zorg. En terecht, maar nu het onderwijs nog.”

Scholen kunnen van minister Wiersma overigens ook ondersteuning krijgen bij het inzetten van luchtreinigers in hun lokalen. In Staphorst hebben zes scholen in totaal al vijfenzeventig luchtreinigers geplaatst. Scholen die willen meedoen kunnen terecht op ventilatiehulp.nl.