Christelijke partijen keren zich tegen extra onderwijsbezuinigingen
CDA, ChristenUnie en SGP zijn verbolgen over de nieuwe onderwijsbezuinigingen in de Voorjaarsnota. “Dit gaan we niet nog een keer op zo’n manier doen”, zei Tweede Kamerlid Harmen Krul van oppositiepartij CDA vandaag tijdens een commissiedebat met onderwijsminister Eppo Bruins.

De nieuwe onderwijsbezuinigingen in de Voorjaarsnota waren vandaag onderwerp van kritiek tijdens een commissiedebat. Beeld Tweede Kamer
Krul ergert zich aan de nieuwe bezuinigingen die in de Voorjaarsnota zijn aangekondigd. De vier regeringspartijen PVV, VVD, NSC en BBB waren vorig jaar van plan om nog harder te bezuinigen op onderwijs en onderzoek dan nu is afgesproken: meer dan twee miljard euro. Die plannen stuitten op fel protest en zouden niet door de Eerste Kamer zijn gekomen. Daar heeft het kabinet geen meerderheid. Om te voorkomen dat de begroting zou stranden in de Eerste Kamer, kwam de coalitie vorig jaar tot een akkoord met vier oppositiepartijen: CDA, ChristenUnie, SGP en JA21. In ruil voor de politieke steun haalde de coalitie 748 miljoen aan onderwijsbezuinigingen van tafel.
Deal
Maar de OCW-begroting is nog maar net goedgekeurd in de Eerste Kamer of er komen al weer nieuwe bezuinigingen overheen. Uit de voor het weekend gepubliceerde Voorjaarsnota blijkt dat het kabinet nog eens tenminste 400 miljoen extra wil gaan bezuinigen op onderwijs. Het CDA, dat hierin samen optrekt met de ChristenUnie, vergelijkt deze gang van zaken het met ‘whack-a-mole’, het spelletje waarbij je opduikende mollen terug in de grond slaat. "Voor ons voelt het ook als een stukje schending van vertrouwen”, zegt SGP-fractievoorzitter Chris Stoffer. Hij hoorde pas van de nieuwe bezuinigingen toen de Voorjaarsnota naar buiten kwam. “Dat maakt het nog moeilijker verteerbaar.”
Wakker gelegen
Eppo Bruins liet de commissieleden weten dat hij vorige week “echt wel even een nachtje heeft wakker gelegen”, van de nieuwe bezuinigingen. “Dit kabinet is geconfronteerd met keuzes die in nachtelijke uren zijn gemaakt door vier fractievoorzitters”, legde hij uit. De minister zelf heeft vooral moeite met de korting op de onderwijskansenregeling: steun voor scholen in achterstandswijken. “Dat is geen deel van dit debat, maar daarvan vraag ik me nog wel af hoe je dat zou willen beargumenteren”, aldus Bruins. Andere dingen, zoals tegenvallers op zijn eigen begroting, moet hij gewoon opvangen. Dat is heel normaal, vindt hij.
Boosheid
AOb-bestuurder Douwe van der Zweep voelt zich door de discussie in de Tweede Kamer gesteund in zijn boosheid over de nieuwe onderwijsbezuinigingen die vorige week zijn aangekondigd. "De inkt van de afspraken in de Eerste Kamer was nog niet droog of de coalitie gooide er alweer meer dan 400 miljoen aan nieuwe bezuinigingen bovenop." De kritische houding van de Christelijke partijen biedt de AOb hoop dat de coalitie deze extra bezuinigingen zal moeten terugdraaien. "Ik vraag me af of de de coalitie in de Eerste Kamer straks opnieuw een probleem heeft als deze partijen hun steun voor de nieuwe bezuinigingen zouden intrekken."