Als docent zal ChatGPT mij zinloos werk schelen
Humorloos en braaf was het resultaat toen mbo-docent Laurensz Rötgers ChatGPT vroeg zijn column voor het Onderwijsblad te schrijven. Een adviesrapport of een teamplan opstellen met AI werkt beter denkt hij, want die beleidsstukken zijn sowieso droog en saai. "Als docent zal het mij grote partijen zinloos werk schelen."
Mijn collega Gerard en ik zaten op een wat duffe namiddag te kauwen op een toets voor de derde klas. We zochten naar leesteksten om vragen over te stellen en het wilde niet zo lukken, mede gezien het warme weer en onze gezamenlijke behoefte aan koud bier.
‘Ik weet wat!’ riep Gerard ineens en we belandden op de website van ChatGPT. Binnen enkele ogenblikken hadden we een paar tekstjes die precies aan onze eisen voor de toets voldeden.
Dit artikel staat in het Onderwijsblad. Wil jij het blad ontvangen? Word lid!
Gemeenplaatsen
Hoe gemakkelijk! Had ik daar al die jaren mijn hoofd op gebroken? Dat smaakte natuurlijk naar meer. Ik gaf daarom ChatGPT het commando ‘schrijf een column over het onderwijs’. Binnen enkele seconden stond er een perfect stukje tekst op het scherm, waarin alle gemeenplaatsen uit onderwijsland werden aangestipt: de sleutel tot persoonlijke groei, het benutten van individuele talenten en het volledig bereiken van potentieel.
Wat je hier leest, is uit mijn eigen brein ontsproten
Omdat er niets te lachen viel, er niks ondeugends werd gezegd en al helemaal niemand aanstoot aan het stukje zou kunnen nemen, bleek het helaas volledig ongeschikt als column. Wat je hier leest, is dus gewoon uit mijn eigen brein ontsproten. Maar ik heb wel onmiddellijk een bv’tje opgericht. Je kunt mij als freelance kwaliteitsadviseur inhuren en ik licht jouw onderwijsorganisatie eens helemaal door. Uiteindelijk krijg je van mij een mooi adviesrapportje en voor dit alles reken ik slechts € 275 per uur. Ik kom natuurlijk helemaal nooit langs en laat ChatGPT mooi zo’n rapportje typen. Mijn businessmodel tilt het heerlijke woord cybercharlatan met dank aan Rian van Rijbroek naar een hoger plan.
Teamplan
Je kunt intussen opgelucht ademhalen: als je nog eens een teamplan, een reflectieve visie van de vaksectie op didactiek of een evaluatie van jouw cursus toetsbekwaamheid moet produceren, doe dan wat je altijd doet: kijk moeilijk, klaag dat het veel werk is, maar laat ChatGPT een tekstje schrijven. Helemaal niemand zal je doorhebben, want de tekst is precies zo droog als alle andere beleidsstukken. Bovendien: denk je nou werkelijk dat iemand zo’n stuk ook echt léést?
Mocht iemand toch de moeite nemen jouw schrijfsel ter hand te nemen: je zult geprezen worden door je management vanwege het juiste taalgebruik, je verfrissende visie en je doeltreffende aanpak. Een LD-functie met een mooie beleidsportefeuille ligt in het verschiet.
Als schrijver heb ik van kunstmatige intelligentie weinig te vrezen
Ondertussen worstelen schrijvers, scenaristen en wetenschappers met het fenomeen: wat te doen tegen dit eindeloze plagiaat? Het antwoord: niets. Algoritmen zijn gebaseerd op logica. Wie het onlogische tastbaar weet te maken, noemen wij een kunstenaar. Als schrijver heb ik van kunstmatige intelligentie weinig te vrezen, als docent zal het mij grote partijen zinloos werk schelen.
Een heerlijke toekomst wacht ons allen.