Cao voortgezet onderwijs volgt pas na nieuw kabinet
Pas in het najaar, mits er een nieuw kabinet is, zal het mogelijk zijn een nieuwe cao voor het voortgezet onderwijs te sluiten. Volgens de vakbonden en werkgevers is er extra geld uit Den Haag nodig.
De cao voor het voortgezet onderwijs liep 1 januari af. De gesprekken voor een nieuwe cao zijn opgeschort, omdat er volgens de AOb, de andere bonden en de VO-raad structureel extra geld nodig is voor het voortgezet onderwijs. “We hadden gehoopt dat er nog vóór de zomervakantie een nieuw kabinet zou aantreden dat dit zou oppakken”, zegt AOb-bestuurder Henrik de Moel. “Maar dat lijkt er helaas niet in te zitten.”
Dit is géén verloren jaar voor de ontwikkeling van je salaris
De onderwijsbonden en de VO-raad deden eerder dit jaar al een dringende oproep aan het toekomstige kabinet om te investeren in het voortgezet onderwijs. Investeringen moeten ervoor zorgen dat de onderwijskwaliteit verbetert en dat de kansenongelijkheid afneemt. Docenten moeten meer tijd en professionele ruimte krijgen en de werkdruk moet omlaag.
Stilzwijgend
De huidige cao is stilzwijgend verlengd en loopt nog tot het einde van dit kalenderjaar. Alle afspraken uit die cao gelden dus nog voor alle onderwijsmedewerkers. “Het is niet zo dat dit een verloren jaar is voor de ontwikkeling van de lonen”, zegt De Moel. “In de onderhandelingen voor de nieuwe cao maken we daar zeker afspraken over. Wellicht door onze looneis voor 2022 te verhogen, of door met terugwerkende kracht loonsverhoging over 2021 af te dwingen. We houden onze leden op de hoogte over de ontwikkelingen.”
Wil jij meepraten over het voortgezet onderwijs? Neem contact op het met het sectorbestuur voortgezet onderwijs.