VO

Cao-onderhandelingen voortgezet onderwijs stukgelopen

De vakbonden en de werkgevers kunnen het niet eens worden over het beteugelen van de werkdruk. De cao-onderhandelingen voor het voortgezet onderwijs zijn hierop stukgelopen, de AOb en de collega-vakbonden starten acties.

Tekst Rob Voorwinden - Algemene Onderwijsbond - - 3 Minuten om te lezen

1920x1080 header laat ons lesgeven

"Wij willen als AOb voor onze leden afspraken maken over zaken als klassengrootte, meer uren voor- en nawerken en het maximum aantal lesuren. De werkgevers zeggen hier al maandenlang keihard ‘nee’ tegen. Nu zijn we uitgepraat." Zo beschrijft AOb-bestuurder Jelmer Evers in een notendop het afbreken van de onderhandelingen voor de cao voortgezet onderwijs.

Het aanpakken van de hoge werkdruk staat voor onze leden op de eerste, tweede en derde plaats

De onderhandelingen waren al enkele maanden gaande, maar Evers en zijn collega’s liepen steeds aan tegen een keiharde muur die de werkgevers optrekken tegen verminderingen van de werkdruk. “Het aanpakken van de hoge werkdruk staat voor onze leden op de eerste, tweede en derde plaats”, zegt Evers. “We zitten met een enorm lerarentekort en het is de belangrijkste reden dat mensen afbranden en dat beginners het onderwijs weer snel verlaten. Het is voor ons onbestaanbaar dat we daar in de cao geen duidelijke kaders over afspreken.”

Opslagfactor

De AOb en collega-bonden willen in de cao afspraken vastleggen over bijvoorbeeld een maximale klassengrootte, maximum aantal lesuren per docent en meer tijd voor voor- en nawerk (de zogenoemde ‘opslagfactor’). Evers: "Maar de werkgevers wilden alleen de afspraak maken dat ‘alle scholen binnen drie jaar het taakbeleid tegen het licht houden’." 
En daar koop je als docent en ondersteuner echt helemaal niets voor. Evers: “Daarmee zeg je eigenlijk, we gaan op dezelfde voet verder als de afgelopen twintig jaar en daarom zitten we in deze situatie. Werkdruk beteugel je met duidelijke kaders en randvoorwaarden waar je als werknemer op jóuw school een beroep op kunt doen. En niet met een professionele dialoog alleen.”

Loon

In het voortgezet onderwijs ligt geen formeel loonbod, maar de AOb heeft wel inzicht gekregen wat de financiële ruimte is, loon lijkt niet het grootste obstakel te zijn. "Wij hebben een eis van 6 procent op tafel gelegd”, zegt Evers. “Daar hebben we van de werkgevers geen formeel tegenbod op gehad. Maar om tot een akkoord te komen moet je over meerdere onderdelen overeenstemming bereiken.” 

Geen nieuwe loonkloof tussen het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs

Bij de onderhandelingen over de loonstijging trekt het voortgezet onderwijs overigens nauw op met het primair onderwijs. “We willen niet dat er opnieuw een loonkloof ontstaat tussen de medewerkers in het basisonderwijs en de medewerkers in het voortgezet onderwijs”, zegt Evers. 
De onderhandelingen in het primair onderwijs lopen nog, daar hopen de vakbonden vóór 1 oktober een akkoord te hebben. Evers: "Voor ons is het klip-en-klaar dat percentage en looptijd van de salarisverhoging in het po, ook voor het vo gaan gelden."

Acties

De vakbonden gaan nu eerst terug naar de leden. Evers: “We gaan nu eerst de leden informeren en acties starten. Laat je horen en kom op voor de belangen van jezelf en van je collega’s. En die van je leerlingen, want ook zíj zijn de dupe van de hoge werkdruk van leraren en ondersteuners. Zij krijgen dan niet het goede onderwijs dat ze heel erg nodig hebben. Dit geldt ook als het op jouw school wel goed gaat. We moeten opkomen voor ons beroep.”

 Meer weten?  Ga naar de actiepagina 

Volgende week woensdag, 2 oktober, kun je op deze actiepagina ook van 19.30 tot 20.30 een webinar volgen met de aftrap voor de acties