MBO

Cao mbo definitief: gemiddeld 10 procent loonsverhoging

De achterban van de AOb, de andere bonden en de werkgevers hebben ingestemd met het vorige maand gesloten onderhandelaarsakkoord mbo. Daarmee is de cao mbo definitief. Medewerkers krijgen gemiddeld 10 procent loonsverhoging.

Tekst Rob Voorwinden - Algemene Onderwijsbond - - 2 Minuten om te lezen

Geld loon 1

Beeld: Typetank

 

Binnen de looptijd van 12 maanden -de cao loopt van 1 juni 2023 tot 1 juni 2024- krijgen mbo-collega’s in stappen hun salarisverhoging uitgekeerd. “Gemiddeld gaat het om een verhoging van 10 procent, waarin een deel nominaal is afgesproken en een deel procentueel”, zegt AOb-bestuurder Henrik de Moel. “We hebben vooral ook oog voor medewerkers in de laagste schalen, zij gaan er het meest -zo’n 12,5 procent- op vooruit door die nominale afspraak.”

We hebben vooral ook oog voor medewerkers in de laagste schalen

Per 1 juli 2023 krijgt al het mbo-personeel een loonsverhoging van 100 euro bruto, dit is het nominale bedrag. Dit bedrag wordt  in augustus met terugwerkende kracht uitgekeerd. Daarbovenop komt een structurele salarisverhoging van 4,57 procent. Daarna volgt per 1 januari 2024 nog een loonsverhoging van 3 procent.

Duizend euro

Verder krijgen alle medewerkers die op 1 juli in dienst waren in augustus 2023 een eenmalige uitkering van 1000 euro bruto bij een fulltime baan bijgeschreven op hun loonstrook. Parttimers zullen dit bedrag naar rato ontvangen. Alle loonafspraken zijn pensioengevend.

Carrièreperspectief

Over het doorgroeien van docenten naar hogere salarisschalen, blijft de huidige afspraak gelden. Namelijk dat het aantal docenten in een LC-en LD-salarisschaal niet mag afnemen. Het uitgangspunt is de situatie in 2020.

Keuzebudget

Verder is het keuzebudget van 50 uur onder de loep genomen. “We hebben nu zwart op wit dat dit ook gebruikt mag worden voor het voor- en nawerk, zoals het voorbereiden van lessen of het nakijken van toetsen, en niet alleen voor niet-lesgevende taken”, zegt De Moel. “In de praktijk gebeurde dit op sommige plekken al wel, maar nu staat het ook in de cao.”

Starters

De Moel is ook blij dat hij voor starters iets heeft kunnen regelen in deze cao. Hij heeft gezorgd dat het budget dat er is om een starter goed in te werken, op een andere manier kan worden ingezet. “Starters krijgen de eerste twee jaar 6,25 procent van hun normjaartaak voor inwerkactiviteiten. Zij mogen deze uren nu ook gebruiken om minder lessen te geven. Dat was eerst niet mogelijk”, zegt De Moel. In het akkoord staat dat starters afspraken maken met hun leidinggevende.

Stagiairs

Voor stagiairs die stagelopen op een mbo-school is afgesproken dat ze een minimale stagevergoeding van 250 euro per maand moeten ontvangen bij een voltijdstage. Er mag geen onderscheid zijn tussen de vergoeding voor stagiairs van verschillende opleidingsniveaus. Ook moeten alle instellingen een regeling voor stagiairs maken.

Scholing

Een praktische afspraak over scholing gaat medewerkers ook verlichting brengen. De Moel: “We hebben afgesproken dat als werknemers toestemming hebben om een scholing te volgen, de werkgever dan verantwoordelijk is voor het regelen van een vervanger.”

 Benieuwd naar alle afspraken en details? Download hier het akkoord.

Wil jij weten wat jij gaat verdienen? Kijk meteen op de AOb-salarischeck!