Alle

Cao-inzet mbo: AOb wil op korte termijn resultaten zien

Een verhoging van het salaris en een verlaging van de werkdruk. Dat zijn de belangrijkste eisen van de AOb bij alle cao-onderhandelingen. Ook in het mbo. Hoe verlopen de cao-onderhandelingen tot nu toe en waar zet de AOb op in? AOb-bestuurder Tamar van Gelder geeft een update.

Tekst Rob Voorwinden - Redactie Onderwijsblad - - 2 Minuten om te lezen

cao-in-de-maak-onderhandeling-beeld-typetank

“Wij vinden dat er op korte termijn het een en ander moet verbeteren aan de arbeidsvoorwaarden in het mbo", zegt AOb-onderhandelaar Tamar van Gelder. "De werkgevers willen vooral naar de lange termijn kijken, en op dit moment zijn we nader tot elkaar aan het komen."

Korte termijn

"Onze speerpunten voor de korte termijn zijn het loon en betere afspraken over de werkdruk. We zetten in op een loonsverhoging van 3,5 procent. De werkgevers willen geen toezeggingen doen voordat het kabinet de Voorjaarsnota presenteert, en er duidelijk is hoeveel geld er beschikbaar komt voor het mbo. Maar in andere sectoren kunnen op dit moment al wel afspraken gemaakt worden over loonsverhoging, dus onmogelijk is het niet, althans volgens ons."

"Wat de verlaging van de werkdruk betreft: mbo-personeel heeft nu al een budget van 50 uur om naar eigen keuze in te vullen", zegt Van Gelder: "Maar dat is nogal moeilijk geformuleerd in de cao, waardoor werknemers niet het idee hebben dat ze die uren makkelijk kunnen opeisen. Die formulering moet wat ons betreft snel veranderen. En we willen ook meer aandacht voor de werkdruk van startende docenten."

Dezelfde rechten

"Verder vinden we dat de mbo-cao voor alle medewerkers in het mbo moet gaan gelden. Dus ook voor flexkrachten die worden ingehuurd via bijvoorbeeld payrollconstructies. Die medewerkers bouwen op dit moment vaak geen of weinig pensioen op, dat is toch raar? Iedereen die in het mbo werkt, zou dezelfde rechten moeten hebben."

"Tot slot willen wij, samen met de werkgevers, onderzoeken of er meer maatwerk mogelijk is. Want mbo-colleges zijn heel verschillend: een aoc is iets heel anders dan een school voor edelsmeden of het Roc van Amsterdam. Kunnen we in een cao tegemoetkomen aan die verschillen?”

AOb-onderhandelaar Tamar van Gelder schreef voor de Nationale Onderwijsgids onlangs een blog over haar ervaringen met de cao-onderhandelingen. Lees haar blog: 'Newbee in vakbondsland' via deze link.