Cao-afspraak brengt honderden hbo-docenten schaal omhoog
De AOb heeft in de jongste cao afgesproken dat hogescholen docenten minimaal moeten waarderen in salarisschaal 11. Voor een herbeoordeling hebben hogescholen tot 1 september 2025 de tijd, maar bij hogeschool Saxion zijn nu al bijna 200 docenten een schaal omhoog gegaan.
Bladzijde 134 uit de cao hbo is een pagina ver achterin de bijlagen. Toch is deze tabel belangrijk, zegt Marijke Kamphuis, hr-directeur bij Saxion. Daar staat zwart op wit wanneer docenten in salarisschaal 11 horen te zitten. Kamphuis gebruikte de tabel voor een plan ter herbeoordeling van docenten, waardoor er bijna tweehonderd een schaal omhoog zijn gegaan.
In de tabel staan taken zoals ‘het ontwikkelen van onderwijs’, ‘studenten begeleiden’ en het ‘beoordelen van toetsen’. Docenten die één of meer van deze taken uitvoeren en die een de Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB) hebben met de Basiskwalificatie Examinering (BKE), horen thuis in salarisschaal 11.
Trots
AOb-bestuurder Roelf van der Ploeg is trots op de afspraak. “Een langgekoesterde wens is in vervulling gegaan”, zegt hij. “Wij vinden dat een brede docentfunctie in schaal 11 thuishoort.” Toen de master-eis (die gekoppeld was aan salarisschaal 11) werd geschrapt uit de cao, was dat een kans om deze afspraak vast te leggen en een grote stap te zetten. “Het leidt echt tot verandering op hogescholen omdat een grote groep docenten automatisch klimt in salaris, zonder hierover individueel een strijd met leidinggevenden aan te gaan. Schaal 10 gaf onrust, grote ontevredenheid en het verschil was vaak niet goed uit te leggen.” Hogescholen krijgen tot 1 september 2025 om hun docenten te herbeoordelen.
Een langgekoesterde wens is in vervulling gegaan
Voortvarend
Hogeschool Saxion ging voortvarend aan de slag. “Het was best wat werk”, zegt hr-directeur Kamphuis die de taak op zich kreeg om de 286 hbo-docenten te herbeoordelen in samenwerking met directeuren, managers en leidinggevenden op de opleidingen. Kamphuis: “In totaal maken 199 docenten de opwaardering naar salarisschaal 11. Dat is 70 procent van onze docenten in schaal 10.”
Op Saxion zaten, net als op de Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN) en Hogeschool Leiden, nog flink wat docenten in salarisschaal 10. Van der Ploeg: “Het is goed dat Saxion snel is gaan herbeoordelen. Windesheim bijvoorbeeld had geen één docent meer in 10.” De tabel uit de cao gaf steun en duidelijkheid, volgens hr-directeur Kamphuis. Ze wist dat op sommige afdelingen al langer de wens bestond om naar 11 te gaan. “We wilden het allemaal snel, maar vooral zorgvuldig doen. Het gaat over salaris, dat gaat mensen aan het hart en ik wilde ze niet lang in het ongewisse laten. Vandaar dat we voor de kerst in 2023 al konden bevestigen of collega’s inderdaad de opwaardering zouden krijgen.” Kamphuis zegt dat ze bij Saxion de cao uitvoeren, maar dat het wel invloed heeft op de financiën. “We staan ook in een krimpgebied, dus we moeten wel de financiële huishouding in de gaten houden. Dit komt er dan bij.”
Weinig bezwaren
Saxion kent twaalf academies, waaronder ’Gezondheidszorg’, ‘Pedagogiek & Onderwijs’ of ‘Creatieve Technologie’. “Alle collega’s op die verschillende academies moesten met dezelfde beoordeling te maken krijgen. Het mocht niet uitmaken op welke academie je zit”, zegt Kamphuis. “De leidinggevenden voerden een persoonlijk gesprek.” Degenen die het er niet mee eens waren, konden dit melden bij hun leidinggevende. Volgens de hr-directeur zijn er weinig bezwaren binnengekomen. “Drie in totaal, waarvan er met één alsnog een akkoord is bereikt en de andere twee nog in behandeling zijn.”
Andere hogescholen met veel schaal-10 docenten zijn net als Saxion met de cao-afspraak bezig. Zo laat Rian van den Hout, HAN-woordvoerder weten dat ze in februari beginnen met het herbeoordelingsproces en voor de zomervakantie hopen klaar te zijn. ‘In totaal worden zo’n 400 medewerkers herbeoordeeld’, laat Van den Hout per mail weten. Er is nog geen zicht op hoeveel daarvan een schaal hoger komen.
Onderzoek
Op de Hogeschool Rotterdam zaten ruim 400 docenten in salarisschaal 10 op het moment van de cao-wijziging. Tien procent van de zittende docenten blijft in de voormalige docentfunctie schaal 10, laat Carmen Mo-Ajok, woordvoerder van de Hogeschool Rotterdam weten. “Zij voldoen aan de eisen voor deze schaal.” De rest verhuist naar schaal 11. “Het merendeel is afgehandeld”, aldus de woordvoerder. Bij Avans hogeschool in Brabant gaan van de 35 docenten (2 procent) in schaal 10 er 25 naar schaal 11.
Collega’s die bij Saxion in schaal 10 blijven zitten, zijn er ook: 87 medewerkers, 30 procent van degenen die werden herbeoordeeld. Het gaat dan, volgens de hr-directeur, om medewerkers die een functie hebben waarbij ze voor een groot deel onderzoek doen en niet lesgeven. Of om medewerkers die in de ondersteuning zitten. De huidige groep die in 10 blijft, mag de docenttitel wel blijven voeren, maar voor nieuwkomers geldt dat niet. Hogescholen mogen zelf bepalen welke functietitels ze geven aan functies onder schaal 11, maar de cao-afspraak regelt dat de titel ‘docent’ of ‘lecturer’ voortaan alleen aan 11 is voorbehouden.
Serieus geld
Voor docenten die overstappen is met name de doorgroei in salarisschaal 11 van belang op langere termijn. “Het eindsalaris is fors hoger, dat scheelt 900 euro bruto per maand op het einde van de schaal”, zegt Van der Ploeg. “Serieus geld dus.” Ook in het startsalaris -van belang voor alle nieuwe docenten die hogescholen werven- zit een verschil. Bij salarisschaal 10 starten docenten met 3370 euro bruto, in 11 is dat 4234 euro bruto.
Een van de docenten die nu een stap omhoog maakt is Femke Welink-Nijhof, docent professionele communicatie bij Saxion. Ze vindt het vooral een ‘mooie waardering’. “Ik maakte in 2021 een carrièreswitch van de Rabobank naar het hoger onderwijs en werd bij de salaris-onderhandelingen hoog ingeschaald in 10. Dat vond ik logisch, want ik had nog geen onderwijsachtergrond en ben na een tijdje de BDB, BKE en BOO (Blended Onderwijs Ontwerp) gaan halen. Toen ik die kwalificaties had gehaald dacht ik wel: kom maar door! Volgens mij voldoe ik nu aan alle eisen om een schaal omhoog te mogen. Maar het was ook niet dat die hogere schaal als beloning vasthing aan het halen van de kwalificaties. Ik had daar met regelmaat open en eerlijke gesprekken over met mijn leidinggevende.” Ze denkt wel dat de cao-afspraak zorgde voor een versnelde doorstroming naar schaal 11. “Dat lijstje is heel duidelijk: de BDB, BKE, toetsen afnemen bij studenten. De timing kwam voor mij mooi uit.”
Kom maar door. De timing kwam voor mij mooi uit
Welink-Nijhof ziet bij collega’s dat ze zich erkend voelen. “Het is heel fijn dat het is vastgelegd in de cao, want het onderscheid tussen wanneer de inschaling in schaal 10 of 11 plaatsvond was niet altijd duidelijk.” Toch zag haar loonstrook afgelopen januari er nog niet ‘wereldschokkend’ uit. “Wel zit er nu weer meer rek in en heb ik weer enig perspectief; dat werkt motiverend.”
Wat staat erin de cao?
Hogescholen moeten docentfuncties voortaan altijd waarderen in salarisschaal 11 of hoger. De functietitel 'docent' of ‘lecturer’ is voortaan voorbehouden aan docenten in salarisschaal 11 of hoger. Functies waarvoor hogescholen een 'Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid' (BDB) met 'Basiskwalificatie Examinering' (BKE) eisen, worden minimaal in salarisschaal 11 gewaardeerd. Docenten die op dit moment in salarisschaal 10 zitten en al taken uitvoeren waarbij ze bijvoorbeeld afstudeerders begeleiden, studenten beoordelen of toetsen of onderwijs ontwikkelen, komen ook in salarisschaal 11. Uiterlijk 1 september 2025 moeten ze dit voor elkaar hebben.