PO
VO

AOb en werkgevers willen structureel geld voor stagevergoedingen

Om een fatsoenlijke stagevergoeding aan onderwijsstagiairs te bieden, is een structureel bedrag van 225 miljoen euro per jaar nodig. Bonden en de schoolbestuurders in het primair en voortgezet onderwijs roepen de Tweede Kamer op dit geld beschikbaar te stellen. 

Tekst Karen Hagen - Redactie Onderwijsblad - - 2 Minuten om te lezen

stagevergoeding

Beeld: Typetank

‘Een vergoeding maakt het aantrekkelijker om te kiezen voor een baan in het onderwijs', schrijft de AOb samen met de andere bonden en de PO- en VO-raad in een brief aan de minister. 

De Tweede Kamer behandelt volgende week de begroting van het ministerie van Onderwijs. Voorafgaand aan het debat doet de AOb daarom samen met de schoolbesturen uit het primair en voortgezet onderwijs nogmaals een dringende oproep aan de Kamerleden om een stagevergoeding voor onderwijsstagiairs uit het po en vo in te stellen van 750 euro bruto per maand bij een voltijdstage. Het bedrag geldt tot aan de lio-eindstage, want daarover zijn in de cao al wel afspraken gemaakt.

In tijden van lerarentekorten waarbij stagiairs ook vaak zelfstandig lessen overnemen, is een vergoeding op zijn plaats, vindt de AOb. Stagiairs uit vergelijkbare sectoren zoals de politie, Rijksoverheid en verpleging ontvangen ook een stagevergoeding.

We hebben alle mensen nodig, een stage is een kans om studenten aan je te binden. Die eerste kennismaking moet goed zijn

Petitie

De oproep komt niet uit de lucht vallen. Heel vorig jaar heeft de bond aandacht gevraagd voor de onderwijsstagiairs. Dat begon met een enquête waaruit bleek dat ruim driekwart van de studenten aan een onderwijsopleiding geen stagevergoeding ontvangt. Daarna volgde een petitie die in een mum van tijd door ruim zesduizend studenten werd ondertekend en ook aan Tweede Kamerleden is overhandigd. 

AOb-voorzitter Tamar van Gelder zei toen: ‘Wij willen een vergoeding voor alle stages, zodat studenten niet twee bijbaantjes moeten hebben om rond te komen en focus kunnen houden op hun studie. We hebben alle mensen nodig en een stage is een kans om ze aan je te binden. Die eerste kennismaking moet goed zijn.’

Minister

Minister Dijkgraaf vindt ook dat studenten een passende stagevergoeding moeten krijgen. Hij riep in oktober vorig jaar op om hierover cao-afspraken te maken. De bonden en werkgevers willen dat de minister geld beschikbaar stelt, zodat de vergoeding niet uit het budget gehaald wordt dat bedoeld is voor het onderwijs.  
Samen bereiken we meer en kunnen we ons blijven inzetten voor de stagevergoeding! Sluit je aan bij de AOb

Verder lezen in dossier: