Bonden eisen koopkrachtbehoud voor medewerkers universiteiten
De koopkracht van alle medewerkers aan universiteiten moet behouden blijven. Vakbonden willen ook dat vooral de laagste salarissen het meest gaan profiteren van een nieuwe cao. Deze moet ingaan op 1 juli dit jaar. De onderhandelingen zijn van start.
Dat staat in de cao-inzet voor het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek. AOb-sectorbestuurder Donald Pechler zit namens de AOb aan de onderhandelingstafel. "Die salarisverhoging voor de onderste salarisschalen is nodig en solidair", zegt hij.
De bonden stellen ook een aanpassing voor in het loongebouw. Pechler: “We kregen van verschillende medewerkers te horen dat het loongebouw verouderd is. De functiebeschrijving is niet meer kloppend of de functie-indeling is oud.” De sectorbestuurder wijst op een verhaal van medewerkers die een aanstelling als docent of promovendus hebben, maar taken verrichten die bij een andere functie horen. “Of docenten 4 die werkzaamheden verrichten die bij een D3 of D2 horen.”
Samen staan we sterker in de onderhandeling! Sluit je aan bij de AOb
Vaste dienstverbanden is een ander punt. “Medewerkers die structureel werk leveren -we zeiden het al eerder- moeten een vast contract krijgen.” En die contracten moeten in principe voor een voltijdbaan zijn als docenten dit willen. “Wij zien te vaak nog contracten van 0,7 of 0,8 fte voorbijkomen waarbij de docenten in de praktijk fulltime werken. Werk dat je uitvoert, moet betaald worden.” Promovendi moeten verder een ‘normaal’ arbeidscontract krijgen, de bonden willen af van de constructies met beurzen.
Werkdruk
Een ander groot thema waar de AOb op inzet, is de hoge werkdruk. Daarover zijn in de huidige cao al afspraken vastgelegd. “De reële taakopdrachten moeten tijdens een jaargesprek verplicht aan de orde komen”, zegt Pechler. “Toch zien we dat het jaargesprek nog lang niet op alle universiteiten consequent en structureel gebeurt. Daarom willen we goede voorbeelden verzamelen en deze delen.” Concreet moet ‘het recht op onbereikbaarheid’ na werkuren via mail en telefoon in de cao komen. Een overwerkvergoeding is een ander punt dat de bonden gaan inbrengen. “Deze vergoeding moet voor alle schalen gaan gelden”, zegt de AOb-sectorbestuurder.
Over seksueel grensoverschrijdend gedrag wil de AOb een specifieke afspraak opnemen in de cao
Sociale veiligheid, recent weer in het nieuws bij de TU Delft en de Radboud Universiteit, is een speerpunt. Pechler: “We pleiten nog een keer voor een centraal meldpunt. En dat moet één loket zijn waar medewerkers terecht kunnen die zich onder druk gezet voelen. Zij moeten vanaf daar verder geholpen worden.”
Over seksueel grensoverschrijdend gedrag wil de AOb een specifieke afspraak opnemen in de cao. “Er moet een verbod komen op zwijgen over dergelijke situaties in vaststellingsovereenkomsten (vso’s). Mensen die te maken hebben met dit gedrag moeten erover kunnen praten.” Bij dit thema noemen de bonden verder een centrale gedragscode. “Daarin staat klip en klaar hoe we in het wo met elkaar omgaan.”
Inclusief en divers
In de cao-inzet staat ook het vergroten van de diversiteit en inclusiviteit op de werkvloer. Zo willen de bonden een verbetering voor oudere werknemers die minder willen werken, een ophoging van het salaris in het tweede ziektejaar en aandacht voor mantelzorgverlof, rouwverlof. “Ook staat erin dat we beleid willen maken voor vrouwen in de overgang.”
De huidige cao loopt op 30 juni 2024 af. Bij de nieuwe cao-ronde willen de partijen ook weer een cao afspreken met de looptijd van een jaar.
Reactie werkgevers op inzet vakbonden
AOb-sectorbestuurder Donald Pechler: "De werkgevers gaven aan dat ze willen inzetten op een beleidsarme cao. Met name omdat het politiek gezien onzekere tijden zijn en er forse financiële uitdagingen liggen. Desondanks zien zij aanknopingspunten om inhoudelijk over door te praten. Wat dit betekent voor het eerstvolgende cao-overleg, op 27 maart, horen we zo snel mogelijk.”
Bereik meer met de AOb! Check alle voordelen van het lidmaatschap