MBO

Aanvullende verzekering tegen arbeidsongeschiktheid in mbo beter toegankelijk

Een kortlopende campagne van de sociale partners, op aandringen van de AOb, zorgt ervoor dat zo’n 30 duizend mbo-medewerkers van deelnemende instellingen zich gunstig aanvullend kunnen verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Zij hoeven geen gezondheidscheck te doen. “Ik roep collega’s vol overtuiging op om deze verzekering af te sluiten”, zegt AOb-bestuurder Henrik de Moel.

Tekst Karen Hagen - Redactie Onderwijsblad - - 3 Minuten om te lezen

Vraag

Beeld: Typetank

In het mbo bieden de meeste instellingen hun medewerkers op dit moment al een gedeeltelijke of gehele verzekering tegen arbeidsongeschiktheid aan. “Maar met een dekkingsgraad van 25 procent is er nog veel te winnen”, zegt De Moel. "Daarom zijn we deze campagne gestart. Dit is al mogelijk, maar er wordt in de praktijk nog weinig gebruik van gemaakt." Met deze afspraak op initiatief van de AOb samen met de MBO-raad en verzekeraar Loyalis komt daar nu verandering in.

Met een dekkingsgraad van 25 procent is er nog veel te winnen

Tussen 1 april 2024 en 30 juni 2024 kunnen zo’n 30 duizend mbo-medewerkers die werken op één van de 32 instellingen, bijvoorbeeld Yuverta, Curio, Roc Mondriaan, Roc van Twente, Roc van Nijmegen, een aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten bij Loyalis. De afkorting van deze verzekering is: ‘ipap’, dit staat voor invaliditeitspensioen en arbeidsongeschiktheidspensioen.

Doet mijn mbo-instelling mee aan de campagne? Check het hier

Geen gezondheidsvragen

Een onderdeel van de deal -waar de AOb zich hard voor heeft gemaakt- is dat de verzekeraar geen gezondheidsvragen stelt in de genoemde periode. “Dat betekent dat als je in het verleden klachten hebt gehad, die nu geen gevolgen hebben voor je verzekering”, zegt AOb-sectorbestuurder Anke Swinkels.

De verzekeraar stelt geen gezondheidsvragen, de AOb maakte zich daar hard voor

Dat er geen gezondheidscheck wordt gedaan, is bijzonder. Normaal doen verzekeraars dit wel en sluiten ze de zorg uit die je nodig hebt. Bijvoorbeeld als je in het verleden een burn-out hebt gehad, dan willen verzekeraars minder risico lopen en sluiten ze psychische hulpverlening uit in de polis. “Dat is met deze actie niet het geval", zegt Swinkels. "Loyalis accepteert medewerkers uit het mbo automatisch tussen 1 april en 30 juni 2024 als hun instelling meedoet aan deze actie."

Mbo-docenten of ondersteuners die nu iets onder de leden hebben, maar nog niet zijn ziekgemeld op hun instelling kunnen zich aanmelden zonder medische keuring. Is er wel al sprake van verzuim op dit moment? Dan kan een medewerker zich toch aanmelden en gaat de verzekering in vanaf 4 weken na ‘beter-melding’. Collega’s die al ziekgemeld zijn op hun instelling komen niet in aanmerking voor deze verzekering.

Terugval 

Als werknemer moet je zelf deze verzekering afsluiten (zie kader hieronder). De verzekering van Loyalis -waar de AOb over heeft onderhandeld- sluit goed aan op de WIA, de pensioenregeling en wat er verder in de cao-mbo is afgesproken. De Moel: “Daardoor verzeker je alleen wat nodig is, waardoor de premie laag blijft.” Met de verzekering zorgen mbo-medewerkers ervoor dat ze altijd 70 procent van hun laatstverdiende loon behouden, mochten ze arbeidsongeschikt raken. Medewerkers zonder aanvullende verzekering hebben bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid alleen recht op een WIA-uitkering, eventueel aangevuld met een tijdelijke aanvulling van hun pensioenfonds.

De Moel benadrukt dat de verzekering van belang is. “Wij willen het inkomen van leden beschermen. Helaas horen we regelmatig verhalen van onze AOb-groep PLUG (voor uitkeringsgerechtigden) over leden die kampen met een enorme inkomensterugval wanneer ze arbeidsongeschikt raken en die zich niet hebben verzekerd. Zeker bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid is een inkomen onder bijstandsniveau een reëel scenario. En dat komt dan naast de stress die je hebt over het ziek zijn. Met deze verzekering zorg je dat het inkomensstuk goed geregeld is.” Sectorbestuurder Swinkels bevestigt: “Ik hoor heel vaak: ‘dat is in Nederland goed geregeld, we zitten toch gebeiteld’. En ja er is regelgeving, maar die overheidsuitkeringen zijn in bepaalde gevallen tijdelijk of ontoereikend. Veel mensen zijn zich niet bewust van de terugval in inkomen en wat dat in de praktijk betekent.”

Zo sluit je een verzekering af

Kijk eerst in deze excel-lijst of jouw instelling meedoet. Als dat het geval is, dan kun je naar de website van Loyalis en zoek je de eigen werkgever via de zoekbalk. Je vindt zo de eigen webpagina van je werkgever. Op deze webpagina vind je alle informatie, bereken je je premie en vraag je de verzekering snel aan.


Wil je je eerst meer verdiepen in het onderwerp? Meld je dan via de webpagina van je werkgever kosteloos aan voor het webinar op 23 mei 2024. In deze online sessie krijg je in 25 minuten uitleg over de verzekering van een specialist van Loyalis. Kun je er niet bij zijn? Meld je toch aan; je ontvangt een terugkijklink. 

Verder lezen in dossier: