VO

Bijna 17 duizend handtekeningen maken duidelijk dat vo-docenten gewoon willen lesgeven

Bijna 17 duizend docenten in het voortgezet onderwijs hebben de petitie van de AOb en andere bonden ondertekend. Ze pleiten voor een aantrekkelijk vak met kleinere klassen en een maximum aantal lessen. Kamerleden van GroenLinks/PvdA, NSC, SP, D66, BBB, VVD en PVV namen de petitie vandaag in ontvangst. 

Tekst Karen Hagen - Redactie Onderwijsblad - - 3 Minuten om te lezen

Overhandiging petitie

AOb-bestuurder Jelmer Evers overhandigt de petitie aan Tweede Kamerleden van de commissie Onderwijs. Beeld: Algemene Onderwijsbond

“We verwachten dat de politiek verantwoordelijkheid neemt”, zegt AOb-bestuurder Jelmer Evers die vandaag de petitie aan meerdere Kamerleden van de commissie Onderwijs overhandigde. “De hoge werkdruk in het voortgezet onderwijs speelt ondertussen al twintig jaar. Samen met zo'n 17 duizend collega’s vraag ik de Kamerleden om verantwoordelijkheid te nemen en dit aan te kaarten bij de staatssecretaris. De werkgevers in het onderwijs regelen het namelijk niet.” 

We verwachten dat de politiek verantwoordelijkheid neemt

Met de petitie ‘Laat ons lesgeven!’ vraagt de AOb samen met CNV en FvOv al een tijd aandacht voor de hoge werkdruk in het voortgezet onderwijs. De petitie werd 16.900 keer ondertekend en Kamerleden van meerdere partijen -Anita Pijpelink (GroenLinks/PvdA), Aant Jelle Soepboer (NSC), Sandra Beckerman (SP), Arend Kisteman (VVD), Ilana Rooderkerk (D66), Claudia van Zanten (BBB), Nico Uppelschoten en Patrick van der Hoeff (PVV)- waren aanwezig om de petitie in ontvangst nemen. 

De bond wil graag met de VO-raad, de werkgeverskoepel, in de cao landelijke afspraken maken om te zorgen dat het vak weer aantrekkelijker wordt. Zo wil de AOb kleinere klassen en dus een klassengrootte afspreken. Zijn er meer leerlingen in de klas dan afgesproken, dan moeten docenten ook binnen hun jaartaak meer tijd krijgen voor het voorbereiden van de lessen en het nakijken van de toetsen. 

Samen bereiken we meer! Sluit je aan bij de AOb

Lessen en een hogere opslagfactor

Een maximum aantal lessen van 22 per week is het tweede actiepunt waar de petitie aandacht voor vraagt. Zo hebben docenten meer tijd voor een goede lesvoorbereiding en voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. Moet een docent meer lessen geven van het schoolbestuur? Dan moeten docenten meer tijd krijgen voor het voor-en nawerk en moet de opslagfactor die dit bepaalt, worden aangepast. De AOb wil een minimum opslagfactor van 0,7. Leraren hebben nu te veel werkzaamheden op hun bord, zo vinden de duizenden ondertekenaars van de petitie. 

Lerarentekort

“We kunnen voor het onderwijs allerlei mooie plannen maken”, zegt Evers. “Alleen je kunt bijvoorbeeld de basisvaardigheden pas echt goed aanleren als er geen lerarentekort meer is. Al het andere is secundair. Met deze petitie roepen we dus nogmaals op: regel het." 

In de Tweede Kamer diende NSC-Kamerlid Aant Jelle Soepboer twee moties in die met de hoge werkdruk in het voortgezet onderwijs te maken hebben. De ene motie vraagt om een maximum aantal lessen van 24 per week bij een voltijdbaan. Soepboer stelt in de motie voor om dit in de cao vast te leggen en het per schooljaar 2025-2026 te laten ingaan. Een meerderheid van de Kamer nam de motie aan. Zijn andere motie ging over de klassengrootte. Deze motie is aangehouden. 

Cao-onderhandelingen

De onderhandelingen in het voortgezet onderwijs voor een nieuwe cao zijn afgelopen september stukgelopen. De bonden en de werkgevers kunnen het niet eens worden over hoe ze de werkdruk aan banden gaan leggen. De AOb voert daarom actie om tot goede werkdruk-afspraken te komen en begon ook deze petitie om aandacht te vragen voor het onderwerp.