'Bezuiniging van één miljard op wetenschap en hoger onderwijs moet van tafel’
Elf organisaties – waaronder de AOb - komen samen in verzet tegen de voorgenomen bezuinigingen van ruim een miljard euro op wetenschap en hoger onderwijs. ‘Dit wordt een kaalslag voor de innovatie van Nederland.’
Grote bezuinigingen op ons hoger onderwijs gaan flinke schade toebrengen aan de Nederlandse economie, cultuur en samenleving, en zijn daarom volstrekt onacceptabel. Dat schrijven elf organisaties (AOb, WOinActie, APNet, De Jonge Akademie, FNV, LSVb, ISO, PNN, 0.7, CasualAcademy en PostdocNL) in een oproep om tegen de plannen in verzet te komen.
De bezuiniging is onrechtvaardig en een verkwisting van potentieel
De bezuinigingen beperken de mogelijkheden voor wetenschap en onderzoek, schrijven de organisaties. Met name jonge onderzoekers zullen moeten vrezen voor hun - tijdelijke - baan. Daarnaast maakt de langstudeerboete van 3000 euro het hoger onderwijs minder toegankelijk. ‘Dat is niet alleen onrechtvaardig, maar tevens een verkwisting van potentieel.’
Opstand
De organisaties roepen het hele hoger onderwijs op om in opstand te komen. ‘Wij roepen bestuurders, beursverstrekkers, leidinggevenden en onderwijs- en onderzoekspartners op om zich achter studenten en werknemers in het hoger onderwijs te scharen. Wij vragen maatschappelijke, politieke en beroepsorganisaties hun stem te verheffen en zich aan te sluiten bij ons protest.’
Ga naar de AOb-actiepagina en zeg 'HO' op de alternatieve opening van het academisch jaar op 2 september. Doe mee!
'Wij hopen dat u het lef hebt om de bezuinigingen terug te draaien’ schrijft de AOb daarnaast in een eigen brief aan onderwijsminister Eppo Bruins en staatssecretaris Mariëlle Paul. Want Nederland kan niet zonder wetenschap en hoger onderwijs. AOb-voorzitter Tamar van Gelder: "Onze samenleving schreeuwt om adequaat opgeleide jonge mensen om de grote vraagstukken van onze tijd aan te pakken. Zonder professionals geen energietransitie, zonder juristen geen rechtspraak, zonder historici geen toekomstvisie."
Het terugdraaien van de recente investeringen in onderzoek zorgt er volgens de AOb voor dat Nederland nog verder gaat achterlopen bij de Europese doelstelling om drie procent van het BBP te investeren in kennis en innovatie. Van Gelder: "Dat schaadt ons vestigingsklimaat voor internationaal talent."
Studeren dreigt weer voor de economische elite te worden
Verder zorgt de langstudeerboete van 3000 euro per jaar ervoor dat studenten die geen standaard studietraject kunnen volgen, extra benadeeld worden. "Studeren wordt daardoor minder toegankelijk voor studenten die moeten werken om hun studie te betalen, en voor studenten die door persoonlijke omstandigheden - zoals een beperking - studievertraging oplopen. Studeren dreigt weer voor de economische elite te worden."
Actie
Op 2 september organiseren de betrokken organisaties samen om 11.00 uur een Alternatieve Opening van het Academisch Jaar in Utrecht, als start van het protest tegen deze bezuinigingen.
Wil je op de hoogte blijven van dit protest en de actie? Laat hier je mailadres achter!