Basisschool sluit door lerarentekort
Het lerarentekort in Nederland eist zijn eerste slachtoffer, zo meldt het Parool. De 16e Montessori basisschool in Amsterdam Zuidoost moet sluiten omdat er te weinig leerkrachten zijn.
‘We kunnen goed onderwijs niet meer waarborgen’, zegt schoolbestuurder Hubert de Waard in het Parool. ‘We zijn er niet in geslaagd een volledig team te vormen voor de leerlingen.’ De ouders van de ruim honderd leerlingen zijn donderdagavond op de hoogte gesteld.
De school heeft lang geprobeerd de problemen op te lossen met ingehuurde leerkrachten en zzp’ers, maar bleef structureel leerkrachten tekort komen. Omdat het een kleine school was, was het ook moeilijk om leerlingen te verdelen over andere klassen.
Herfstvakantie
De school sluit op 1 januari haar deuren, maar na de herfstvakantie moeten de leerlingen uit de bovenbouw – waar het lerarentekort het grootst is - de school al hebben verlaten.
Dit gaat vaker gebeuren - net als met de vierdaagse schoolweek
“Een afschuwelijke situatie – voor de leerlingen, de ouders en het personeel”, zegt AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen. “En ik ben bang dat dit in de toekomst nog vaker gaat gebeuren. Zo ging het ook met de vierdaagse schoolweek: toen er eenmaal één school over de dam was, volgden er meer. Deze sluiting is een zwaar signaal aan de politiek: er moet geld bij voor het onderwijs.”
Noodkreet
In het Parool noemt ook de Waard de sluiting ‘een noodkreet’. Volgens hem wordt het onderwijs nog altijd niet serieus genomen, omdat er met Prinsjesdag geen cent bij kwam. ‘Laat de sluiting van deze school een signaal zijn voor heel Nederland.’