PO

Basisscholen volgend jaar mogelijk week eerder open

Onder druk van partijen in de Tweede Kamer zei premier Mark Rutte vanavond dat als de besmettingen snel genoeg dalen, er gekeken gaat worden of het basisonderwijs een week eerder open kan.

Tekst Joëlle Poortvliet - redactie Onderwijsblad - - 3 Minuten om te lezen

jesse-klaver-corona-debat-december-2020

Beeld: livestream Tweede Kamer

Het is een verwarrende toezegging op de dag dat duizenden basisscholen alles in het werk stellen om het online onderwijs voor de rest van de week en met name na de kerstvakantie op te tuigen, aldus de AOb.

Tijdens het corona-debat in de Tweede Kamer ging het lang over het basisonderwijs. Verschillende partijen zien onvoldoende onderbouwing voor de scholensluiting van kinderen tot twaalf jaar. “Als het doel is, dat ouders thuis gaan werken, dan moet dáárop worden ingegrepen", aldus Jesse Klaver van GroenLinks. "Kinderen om die reden niet naar school laten gaan is een te hoge prijs."

Klaver verwees daarmee naar minister Hugo de Jonge die gisterenavond in het NPO1 programma Feiten en fabels over het corona-virus zei dat de basisscholen onder andere dichtgaan omdat dat dan ‘de ouders wel thuis moeten werken’.

Kinderen als levende enkelband inzetten gaat toch wat ver

De ChristenUnie noemde de sluiting van de basisscholen in het debat vandaag ‘een graat in de keel’. Gert-Jan Segers: “Het is moeilijk, maar uiteindelijk aanvaardbaar.” Rob Jetten van D66 grapte: “Kinderen kunnen soms een blok aan het been zijn, maar ze als levende enkelband inzetten, gaat onze fractie toch wat ver.”

Contactmomenten

Premier Mark Rutte probeerde de keuze van het kabinet anders te verdedigen dan De Jonge gisterenavond deed. Hij hamerde er vooral op dat massaal het aantal bewegingen en contactmomenten in Nederland terug moet. “Anderhalf miljoen kinderen die elke dag van huis naar school of naar de kinderopvang gaan, de ouders, de leraren erbij, dat is teveel op dit moment.”

Toch zegde hij uiteindelijk toe dat ‘als alles goed gaat en de besmettingen zo snel dalen dat we het risico van oud en nieuw kunnen nemen, er gekeken gaat worden of de basisscholen een week eerder open kunnen’. Op Twitter reageert een leerkracht: ‘Hou op, hou op, hou op. Deze vrouw heeft net 36 uur gewerkt om komende weken thuisonderwijs, inclusief noodopvang en 3685 berichten van ouders, goed te regelen / reageren. En dan komen ze nu met dit...??? Man man man.’

Laat het kabinet vooral duidelijk zijn

AOb-voorzitter Eugenie Stolk: “Wat Hugo de Jonge gisteren als argument aanvoerde is krom. En natuurlijk zou het heel mooi zijn als delen van het onderwijs weer eerder open kunnen. Maar laat het kabinet alsjeblieft vooral duidelijk zijn op dit moment.”

Uitzonderingen

Er zijn namelijk sowieso nog veel vragen over wat gisteren is aangekondigd, aldus Stolk. Vooral als het gaat om de uitzonderingen in het voortgezet onderwijs. Het praktijkonderwijs gaat bijvoorbeeld gewoon door, net als het voortgezet speciaal onderwijs. Maar ook het ‘praktijkgerichte’ onderwijs op het vmbo moet op school plaatsvinden. Net als alle lessen voor examenleerlingen, en de schoolexamens voor leerlingen in het voorexamenjaar.

Dit heeft nog niet iedereen door, aldus Stolk. “We krijgen voorbeelden binnen van scholen die daar heel verschillende keuzes in maken. Bijvoorbeeld door toch online onderwijs te gaan verzorgen aan eindexamenleerlingen. Wat weer veel vragen en oproept bij ouders en leerlingen, maar ook bij het personeel.”

Stolk: “Ik zou het kabinet willen vragen niet alweer meteen genomen besluiten te wijzigen. Onderwijsmedewerkers en leerlingen hebben keihard gewerkt de afgelopen periode en zich vandaag nog ingesteld op de komende weken. Gun hen een rustige kerstvakantie.”

Lees ook: 'Veel vragen in het mbo en hbo over de lockdown'
En check de veelgestelde vragen van onderwijspersoneel over corona.