AOb zet in op toename koopkracht bij cao-onderhandeling
De onderhandelingen voor een nieuwe cao in het hoger beroepsonderwijs gaan van start. De inzet van de AOb is om een kortlopende cao af te sluiten zodat de afspraken over loon afgestemd kunnen worden op de prijsontwikkeling en eventuele kabinetsmaatregelen.
Op 1 april 2022 loopt de huidige cao in het hbo af. De onderhandelaars willen dat de lonen meestijgen met de kosten voor het levensonderhoud. “De inzet is dat de koopkracht vooruitgaat”, zegt AOb-bestuurder Douwe van der Zweep. “Alleen is een loonsverhoging en een vooruitgang in koopkracht lastig af te spreken, omdat de inflatie op dit moment zo hoog is. Ook is onzeker wat het kabinet voor maatregelen neemt om dit te compenseren.” Daarom wil de AOb een kortlopende cao-afspraak.
Werkdruk
Een ander speerpunt in de onderhandelingen is de werkdruk, die moet voor alle werknemers omlaag. Dit was ook al in de huidige cao een belangrijk onderwerp van gesprek. “We willen voor alle groepen medewerkers afspraken maken”, zegt Van de Zweep. Startende docenten moeten bijvoorbeeld hulp krijgen bij het inwerken en extra begeleiding. Voor oudere werknemers zijn aanvullende maatregelen nodig om de AOW-leeftijd gezond te halen. In de huidige cao werd afgesproken om het vitaliteitspact met daarin regelingen (om gezond de AOW-leeftijd te halen) te onderzoeken, zodat de maatregelen aankomend schooljaar kunnen ingaan.
Wil jij meepraten over de cao-inzet voor een nieuwe cao in het hbo? Meld je aan voor de online ledenbijeenkomst op 8 maart 2022.