Alle

AOb-voorzitter Verheggen: ‘We laten het er niet bij zitten’

Iedereen in Nederland erkent het probleem van het lerarentekort. Toch investeert het kabinet maar niet extra. AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen is dan ook blij dat alle onderwijsvakbonden en actieclubs de handen ineenslaan bij nieuwe acties.

Tekst Algemene Onderwijsbond - - 2 Minuten om te lezen

actie_web

Beeld: Typetank

“De actie Leraar gezocht – investeer in onderwijs wordt gevoerd met alle onderwijsvakbonden en actiecomités. Ik ben blij dat we weer zo’n brede verzameling van onderwijsclubs hebben, die de boodschap uitdraagt dat alleen met meer investeringen goed onderwijs voor onze kinderen mogelijk is. Want we weten allemaal dat die kwaliteit onder druk staat. Het lerarentekort groeit alleen maar, de werkdruk is hoog, we komen gewoon mensen tekort om het allerbeste onderwijs te geven.

Investeringsplan

De aanpak van het lerarentekort blijft nu steken in lapmiddelen. Een meerjarig investeringsplan is nodig om al het personeel de zekerheid te geven dat de overheid achter ze staat, dat ze de middelen krijgen om hun werk goed te doen in het belang van de kansen voor leerlingen en de ontwikkeling van de maatschappij.

Een meerjarig investeringsplan is nodig om al het personeel de zekerheid te geven dat de overheid achter ze staat

Iedereen in Nederland erkent het probleem van het lerarentekort. De werkgevers in het onderwijs zien dat ze geen mensen kunnen vinden, alleen sluiten zij zich niet aan bij de actie. Wel hebben we met de Stichting van het Onderwijs, waar de werkgevers ook in zitten, een pleidooi gehouden om in de voorjaarsnota geen bezuinigingen op te nemen. Tevergeefs overigens, want er wordt gewoon gekort op het budget van schoolbesturen.

Noodpakket

Daarnaast vragen we samen met de PO-raad en VO-raad met Prinsjesdag een noodpakket van ruim 400 miljoen euro, om de allerergste problemen snel op te lossen. Dat kreeg voor de vakantie veel aandacht. We hebben afgesproken dat de werkgevers het er ook niet bij zullen laten zitten, als dat noodpakket er niet komt.

Voor de AOb kan dat noodpakket alleen maar gezien worden als een eerste stap voor een groter investeringsplan. Wanneer Rutte-III blijft weigeren om echt te investeren, zullen we actie blijven voeren. Dat kunnen publicitaire acties zijn, prikacties, maar nieuwe stakingen sluit de AOb ook niet uit. Ondertussen gaan we richting de verkiezingen van maart 2021 bij alle politieke partijen aandacht vragen voor onderwijs, omdat we willen dat in alle verkiezingsprogramma’s onderwijs de plek krijgt die het verdient.”

Meer weten over de actie 'Leraar gezocht'? Ga naar de actiepagina op AOb.nl voor alle informatie.