AOb voert actie bij vergadering van schoolbestuurders
Tientallen AOb’ers hebben onderwijsbestuurders uit het voortgezet onderwijs vandaag nogmaals opgeroepen werk te maken van een goede cao. Ze willen heldere afspraken om de werkdruk te verlichten en voerden daarvoor actie bij de ingang van het Utrechtse Muntgebouw waar de werkgeversorganisatie VO-raad een vergadering had.
“Onderwijsmedewerkers merken bij heldere cao-afspraken pas echt iets van werkdrukverlichting”, zegt AOb-hoofdbestuurder en docent Frans Kim van Strien met een stapel groene flyers in haar hand en een felgroene sjaal om. “Welkom bij de vergadering, we willen graag mooie afspraken maken.” Een onderwijsbestuurder pakt de flyer van haar aan, maar loopt daarna snel richting de ingang van het Muntgebouw en baant zich een weg langs het spandoek en AOb’ers om de vergadering in te gaan.
Norm stellen
Even daarvoor klapte Van Strien haar selfiestick uit, bevestigde haar telefoon erop en ging voor het grote AOb-spandoek staan om te vloggen over de onaangekondigde actie bij de VO-raad. “Jooo, let’s go people.” Vanmiddag kwamen de werkgevers bijeen voor de algemene vergadering en om te overleggen. “Dat is een goed moment om nogmaals onze actie van 8 juni onder de aandacht te brengen”, zegt AOb-bestuurder Jelmer Evers. “En om aandacht te vragen voor concrete afspraken die we willen. We willen een norm stellen in de cao zodat er sprake is van een gezonde basis.”
De AOb wil van de 300 miljoen euro die er nu vanuit de overheid ligt voor werkdrukverlichting 60 keuze-uren per jaar geven aan alle onderwijsmedewerkers. Ze kunnen die uren besteden aan werkdrukverlichting of persoonlijke ontwikkeling. Ook zou er een maximum van 24 lesuren per week moeten komen. Net als een goede loonsverhoging. Het staat allemaal op de flyer die Evers vanmiddag aan de bestuurders overhandigt. Van Strien vult aan: “En een goede loonsverhoging, want de inflatie rijst de pan uit.” Uit een peiling blijkt ook dat onderwijsmedewerkers behoefte hebben aan heldere afspraken, 97 procent van de geënquêteerden gaf dit aan.
Flexibiliteit
Rond het middaguur druppelen de schoolbestuurders binnen. Sommigen nemen de tijd en Van Strien krijgt meerdere banen aangeboden als de werkgevers horen dat ze docent is. “Kom je bij mij werken?”, zo vraagt één bestuurder. Andere directeuren lopen snel door. Een schoolbestuurder laat weten dat hij “niks geks hoort en werkdruk ook een belangrijk onderwerp vindt” als er een AOb-flyer wordt gegeven. “Ja, we hebben zeker moeite met het vinden van personeel.” Ook zijn meerdere bestuurders van plan om op 8 juni de ruimte te bieden voor de actie die de AOb heeft aangekondigd en gaan ze in gesprek met het personeel over de werkdruk.
Ja, we hebben zeker moeite met het vinden van personeel
“Volgens mij staan we helemaal niet zo ver van de AOb af”, zegt onderwijsbestuurder Kees Elsinga, collegevoorzitter van de Stichting Openbaar Onderwijs Zwolle & Regio die rustig de tijd neemt voor de flyers van de bond. Zijn schoolbestuur kan nog wel personeel vinden. Alleen de tekortvakken zijn soms lastiger in te vullen. “Wij hebben in onze regio te maken met krimp. Ik hoop dat er goede afspraken komen. Als er maar iets geregeld wordt, alleen hoe gedetailleerd zet je het in de cao. Ik ben wel een voorstander van flexibiliteit. De wereld is al zo complex. De cao moet een kader zijn en werkgevers moeten ruimte hebben voor maatwerk.”
Regiodirecteur Johan van Dam, van de Haagse scholengroep Lukas Onderwijs vindt een collectieve afspraak in de cao goed, maar wel één waar scholen de ruimte krijgen. “Geef scholen waar ze eruit komen met directeuren en medewerkers gewoon zelf het geld en monitor het daarna. Dat gaat bij scholen van ons goed.”
Lesuren
De AOb’ers blijven groene flyers uitdelen aan iedereen die naar binnen wil. Docent geschiedenis en AOb-hoofdbestuurder Peter den Hartog doet mee en gaat meerdere keren in gesprek met werkgevers. Hij heeft 27 lesuren van 45 minuten per week en wil liever wél een maximum vastleggen. Hij ziet ook dat het lang niet op alle scholen goed is geregeld of dat er sprake is van een professionele dialoog. Een lid van de VO-raad ziet dat ook. “Natuurlijk wil ik ook dat jij werkgeluk hebt en zo leuker voor de klas staat”, zegt hij voordat hij de Munt binnenloopt.
Docent Frans Van Strien klapt haar selfiestick weer in na een korte opname. “Nu maar hopen dat deze onaangekondigde actie een extra zetje was. We moeten de druk blijven opvoeren.”
Voer actie op 8 juni: daag je bestuur uit. Ga naar de actiepagina.