VO

AOb stelt Gelders Lingecollege ultimatum

De AOb stelt het Lingecollege in Tiel een ultimatum: De bestuurder en directeuren moeten per direct op non-actief gesteld worden, omdat de sociale veiligheid ernstig onder druk staat. Ook wil de bond een onafhankelijk onderzoek. Voor 28 juli moeten deze eisen zijn ingewilligd, anders volgen er acties direct na de zomervakantie.

Tekst Karen Hagen - Redactie Onderwijsblad - - 3 Minuten om te lezen

Actie Lingecollege

Beeld: Philippe Abbing

“De situatie is onhoudbaar. Het is geen ongewenst bermbrandje, de school staat in de fik”, zegt AOb-rayonbestuurder Philippe Abbing die samen met AOb-collega Mark van Essen de ultimatumbrief opstelde. Die is vandaag gestuurd aan de raad van toezicht en het bestuur. De brief volgt op een periode van bijeenkomsten met leden, overleggen en online peilingen. “Het schoolbestuur moet voor 28 juli een concreet plan op tafel hebben liggen dat aansluit bij de eisen van de werknemers”, zegt Abbing.

De situatie is onhoudbaar. Het is geen ongewenst bermbrandje, de school staat in de fik

Bij het Lingecollege is veel onrust en de sociale veiligheid staat hevig onder druk, zo schrijft de rayonbestuurder in de ultimatumbrief. Grote groepen medewerkers voelen zich niet veilig om kritisch te zijn of zich uit te spreken. ‘Het onderwijs lijdt hieronder’, zo schrijft de rayonbestuurder in de brief. ‘De werkomstandigheden zijn niet meer normaal en onhoudbaar geworden.’ 

Non-actief

Op 23 juni werd bekend dat bestuurder Toine Schinkel opstapte. De Gelderlander berichtte later dat hij zijn werk nog thuis uitvoert. Eén van de eisen van de bond is dat Schinkel volledig op non-actief wordt gesteld. Net als de tweekoppige directie. Een interim-bestuurder zonder banden met de raad van toezicht moet aan het werk, de medezeggenschapsraad moet hierover mee beslissen. 

Een tweede eis is een plan voor een onafhankelijk onderzoek naar de sociale onveiligheid. Het onderzoeksbureau dat dit gaat uitvoeren moet door zowel de mr als de raad van toezicht worden voorgedragen. Bij het onderzoek moeten medewerkers anoniem hun verhaal kunnen doen.

Actie 

Komt het schoolbestuur niet voor 28 juli 12.00 uur met een plan, dan volgen er acties. Het gaat dan om acties direct na de zomervakantie waarbij het onderwijs verstoord zal worden.

Het gaat dan om acties direct na de zomervakantie waarbij het onderwijs verstoord zal worden

Een paar weken geleden werd de AOb ingeschakeld door medewerkers van het Lingecollege. De school heeft vier locaties en volgens de rayonbestuurder begon de onrust vooral bij de mavo-afdeling en het lyceum, maar hebben zich inmiddels ook meerdere medewerkers van de andere twee locaties ‘aangesloten’.

Dat het bestuur een geliefd teamleider van de mavo de wacht aanzegde, is één van de oorzaken waardoor het personeel op een slechte voet verkeert met het bestuur, zo blijkt ook uit een eerdere petitie van werknemers eind mei. Die petitie werd door zo’n honderd mensen getekend en daarin staat onder meer dat het personeel het ‘stuitende gedrag van het bestuur naar het personeel’ zat is. Ook verwijzen ze naar het uitblijven van een verbeterplan naar aanleiding van het medewerkerstevredenheidsonderzoek (mto) dat negatief uitpakte voor het bestuur en directie. In de tussentijd is een nieuwe petitie opgesteld waarin het vertrouwen in de raad van toezicht is opgezegd. De aanpak van de problematiek gaat moeizaam en traag, te traag voor veel werknemers van het Lingecollege.

De gemeenteraad van Tiel is van de onrust op de hoogte en maakt zich ‘grote zorgen’, zo blijkt uit een aangenomen motie eerder.

Bestuurder Schinkel noemde de situatie in een brief aan het personeel 'ongelooflijk triest.' De raad van toezicht meldde eerder dat het terugtreden van de bestuurder moet bijdragen aan de rust. 'Rust is nodig om grondig te laten onderzoek wat er feitelijk aan de hand is en welke mechanismen ten grondslag liggen aan de door medewerkers en leidinggevenden gevoelde sociale onveiligheid.'