VO

AOb staat onder voorwaarden open voor hervatten onderhandelingen vo

 De AOb is bereid in te gaan op de uitnodiging van de werkgevers om de cao-onderhandelingen in het vo te heropenen. "Mits er over álles onderhandeld kan worden."

Tekst Rob Voorwinden - Algemene Onderwijsbond - - 2 Minuten om te lezen

26315181829_f158405610_o

De bonden willen in de cao duidelijke afspraken maken over de werkdruk van het onderwijspersoneel. Beeld Typetank

De cao-onderhandelingen in het voortgezet onderwijs zijn enkele weken geleden afgebroken, omdat werkgevers weigerden te praten  over het voorstel van de vakbonden om de werkdruk te verminderen.  De gezamenlijke vakbonden zijn toen een petitie gestart, die op 12 november wordt aangeboden aan de Tweede Kamer.

Vorige week riepen de werkgevers de vakbonden echter op om terug te keren naar de onderhandelingstafel. Dit met de aantekening dat de werkgevers nu wél willen praten over ‘nieuwe initiatieven in de aanpak van te hoge werkdruk’.  

Het terugkeren naar de onderhandelingstafel wil niet zeggen dat de petitie wordt stopgezet

“De werkgevers lijken aan te geven dat er nu wel serieus onderhandeld kan worden over de werkdruk”, zegt AOb-bestuurder Jelmer Evers. “Als dat de intentie is, dan staan we ervoor open om weer te gaan onderhandelen. We hopen op een open en reëel overleg.” 

Geloven

Het terugkeren naar de onderhandelingstafel wil niet zeggen dat de petitie wordt stopgezet, of dat er geen vervolgacties meer worden voorbereid. Evers: “We gaan er niet bij voorbaat van uit dat het nu wel goed komt: eerst zien, dan geloven. Zo lang er geen cao-akkoord is, blijven wij iedereen oproepen om de petitie te ondertekenen. En roep je collega's op om dat óók te doen.” 

  Teken de petitie

De bonden willen in de cao duidelijke afspraken maken over de werkdruk van het onderwijspersoneel. Daarnaast ligt er al een voorstel voor loonsverhoging van 4,9 procent, een percentage dat in het primair onderwijs al in de cao is vastgelegd. Daarin zijn ook de schalen voor OOP verbeterd. De bonden willen geen nieuwe loonkloof laten ontstaan tussen het voortgezet onderwijs en het primair onderwijs. In de video hieronder wordt uitgelegd waarom een goed cao-reccord tegen de hoge werkdruk belangrijk is. 

Waarom is het belangrijk dat er een goed cao-akkoord tegen de hoge werkdruk wordt gesloten? Deze collega's leggen het uit.