AOb: 'Hopen dat scholen zo snel kunnen omschakelen'
De scholen gaan aanstaande woensdag dicht tot maandag 18 januari. Lessen moeten weer zoveel mogelijk online plaatsvinden. “We hopen dat de scholen in staat zijn om zo snel om te schakelen”, reageert AOb-voorzitter Eugenie Stolk.
Vanaf aanstaande woensdag tot maandag 18 januari wordt onderwijs op afstand de norm, van basisschool tot universiteit. Dat maakte minister Mark Rutte vanavond bekend. Er worden een paar uitzonderingen gemaakt. Leerlingen in een kwetsbare positie, examenleerlingen en leerlingen in het primair onderwijs van wie de ouders cruciale beroepen hebben, mogen wel fysiek naar school. Dat geldt ook voor leerlingen die praktijkgerichte lessen volgen. Leerlingen die volgend schooljaar examen doen, mogen naar school om schoolexamens te maken.
Geen extra vakantie
Scholen moeten door deze maatregel weer in recordtijd overschakelen op afstandsonderwijs. “Het is dus geen extra vakantie”, reageert AOb-voorzitter Eugenie Stolk. “Niet voor het onderwijzend personeel en niet voor de leerlingen. We hopen dat de scholen in staat zijn om in deze laatste week voor de kerstvakantie zo snel om te schakelen.”
Wij dringen als AOb al een tijd aan op duidelijkheid van de minister
Afgelopen maart werd het onderwijs ook al overvallen door een lockdown, waarvan de gevolgen nog steeds voelbaar zijn in het onderwijs. Tegelijkertijd zijn er ook onder onderwijspersoneel grote zorgen over de oplopende besmettingen.
“Wij als AOb hebben steeds de toenemende zorgen benoemd die we merkten in het onderwijs en hebben aangedrongen op duidelijke maatregelen bij de minister”, vertelt Stolk. Het kabinet ziet zich nu genoodzaakt tot een tweede lockdown, omdat het aantal besmettingen hard is opgelopen en de druk op de zorg te groot wordt.
Op 12 januari wordt in een persconferentie meegedeeld of de maatregelen kunnen worden versoepeld.
Mbo
Voor mbo en hoger onderwijs geldt er een uitzondering op afstandsonderwijs voor de examens en tentamens, praktijkonderwijs en de begeleiding van studenten in een kwetsbare positie. Voor stages gelden de regels van de branche waar de stage gelopen wordt. Als die activiteiten doorgaan, kan de stage ook doorgaan. De bibliotheken van mbo- en hoger onderwijs-instellingen zijn alleen open voor kwetsbare studenten.
Onderwijsactiviteiten die onder een uitzondering vallen en dus fysiek mogen plaatsvinden, hoeven zich ook niet te houden aan de regels ten aanzien van groepsgrootte.
Lees ook: ‘Onderwijskwaliteit sterk gedaald in coronatijd’ en ‘Grote zorgen over gevolgen corona voor mbo en hoger onderwijs’