Alle

AOb hamert op veiligheid na lockdown

Het mbo en hoger onderwijs gaan uit de lockdown. “Het is goed dat het hele onderwijs weer op locatie les kan geven”, reageert AOb-voorzitter Tamar van Gelder. “Maar het is een heel slechte zaak dat de ventilatie op veel locaties nog onvoldoende is.”

Tekst Lisette Douma - redactie Onderwijsblad - - 2 Minuten om te lezen

beeldpersco

beeld: NHL

Hogescholen, universiteiten en het mbo mogen vanaf volgende week weer fysiek lesgeven, maakte premier Mark Rutte vrijdagavond bekend. Wel geldt er net als voor de lockdown een maximale groepsgrootte van 75. Ook is er het dringende advies dat studenten en onderwijspersoneel zich tweemaal per week zelftesten. Nieuw is dat er in het mbo en het hoger onderwijs gevraagd wordt dat iedereen altijd en overal een mondmasker draagt. “Dus ook als je zit”, aldus Rutte.

Alles langer dichthouden schaadt onze gezondheid ook

“We nemen een weloverwogen risico, omdat het moet”, zei de nieuwe minister van Volksgezondheid, Ernst Kuipers, tijdens de persconferentie. “Twee op de drie jongeren voelt zich momenteel eenzaam. Lockdowns wegen voor iedereen zwaar, alles langer dichthouden schaadt onze gezondheid ook.”

Ventilatie

De AOb dringt erop aan dat het lesgeven op locatie zo veilig mogelijk gebeurt. “Ik snap best dat je niet in één week tijd een heel nieuw ventilatiesysteem kunt aanleggen”, zegt Van Gelder. “Maar we zitten nu al twee jaar met corona en het probleem van slechte ventilatie dateert zelfs nog van ruim voor die tijd. Onderwijsbestuurders, gemeenten en Den Haag blijven naar elkaar wijzen over wie precies wat moet betalen. Als er ooit een tijd was om dit goed te regelen, is het nu. Doe dat dan ook. Begin maar eens met in elk lokaal een CO2-meter op te hangen – dat is tientjeswerk.”

Stappenplan

Onderwijspersoneel wil nu echt wil weten of de leslokalen wel genoeg geventileerd worden. Van Gelder: “Er zijn leerkrachten die zelf een CO2-meter naar school meenemen. Als de meter herhaaldelijk op rood staat, dan zou dat lokaal niet ingeroosterd moeten worden, zoals wij adviseren in ons stappenplan.”

Het geven van onderwijs is tijdens corona al moeilijk genoeg zonder ad-hocbeslissingen

Verder is er een langetermijnplan nodig om scholen tijdens uitbraken van corona zoveel mogelijk open te houden, zegt Van Gelder. Een plan met duidelijke criteria en duidelijke stappen. “Nu zijn het ad-hocbeslissingen, waarbij onderwijsinstellingen op vrijdagavond horen dat ze op maandagochtend dicht zijn. Of juist weer open. Het geven van onderwijs is tijdens corona al moeilijk genoeg, met klassen in quarantaine, met leraren in quarantaine en met online onderwijs. Als heel het onderwijs dan ook nog steeds weer plotseling open of dicht gaat, wordt de situatie bijna onwerkbaar. Dat is niet vol te houden voor de leerlingen, studenten en leraren.”

Lees ook: 'Slechte ventilatie op je werkplek? Dit kun je doen'