Alle

AOb: 'Focus op het lesgeven en zeg andere bijeenkomsten af'

Geen volwassenen - anders dan het personeel - meer in de school. En alle bijeenkomsten buiten het lesgeven om afzeggen, dan wel online organiseren. De AOb eist helderheid van het kabinet richting de scholen.

Tekst Webredactie - - 2 Minuten om te lezen

corona2-pixabay

Beeld: Pixabay

Sinds het aankondigen van de laatste maatregelen van het kabinet neemt de ongerustheid in het onderwijs toe. Premier Mark Rutte stelde aan het begin van zijn persconferentie: het onderwijs moet doorgaan. Jelmer Evers is vicevoorzitter van de AOb: "Als grootste vakbond voor onderwijspersoneel willen wij ook graag dat het onderwijs kan doorgaan, maar dat moet wel zo veilig mogelijk."

Studiedag

De AOb krijgt te vaak te horen van leden dat ze bijvoorbeeld gevraagd worden naar een studiedag te komen en zich daar heel ongemakkelijk bij voelen. Evers: "En terecht, want dat kan op dit moment echt niet. Laat onderwijs alleen nog het lesgeven zijn en schrap alle zaken die niet fysiek hoeven."

Dat betekent dus geen ouderavonden meer, geen studiedagen, geen vergaderingen met collega's op school en geen ouders meer in de school. Evers: "En stel dit dan ook verplicht voor alle scholen. De samenleving gaat meer op slot, mede om de scholen open te kunnen houden. Scholen moeten dus nu de focus leggen op hun kerntaak: lesgeven."

Het op- en afschalen van onderwijs moet een plekje krijgen in de routekaart

Lockdown

In de routekaart die de overheid afgelopen dinsdag publiceerde blijft het primair en voortgezet onderwijs in alle scenario's open. Zelfs tijdens een nieuwe lockdown. Ook dat roept vragen op, aldus Evers. "In het op- en afschaalverhaal van afgelopen dinsdag is het onderwijs niet meegenomen. Nu doen scholen wat zij zelf denken dat het beste is."

Vooral in het voortgezet onderwijs zijn de verschillen groot: een aantal scholen gaat over naar hybride onderwijs, sommigen zien zich genoodzaakt tijdelijk te sluiten. Evers: "Die verschillen brengen onrust en onzekerheid voor het personeel." De AOb wil dat ook voor het primair en voortgezet onderwijs gradaties komen in de routekaart. "Dat moet meer ingevuld worden dan nu het geval is."

Verdeeld

Uit de enquêtes die de AOb sinds de uitbraak van het virus heeft gedaan, blijkt steevast dat het onderwijspersoneel verdeeld is over de coronamaatregelen. Net als de rest van de samenleving. Evers: "Sommige leden willen de scholen koste wat kost open houden, anderen zouden liever zien dat ze morgen dichtgaan. En dan is er een grote middengroep die wel wil dat de scholen open blijven, maar die zich ook zorgen maken over hun veiligheid, die van hun leerlingen en van hun naasten."

De AOb eist daarom duidelijkheid van het kabinet. "Onze regering moet deze beslissingen nemen."

Voorrang

Daarnaast krijgt de vakbond wisselende signalen over de bereikbaarheid van de teststraten waar leraren in principe met voorrang getest kunnen worden. Evers: “Als testen langer op zich laten wachten, dan neemt de druk op de scholen te veel toe.” Voorrang bij het reguliere testen en ook voorrang op eventuele sneltesten moet een prioriteit zijn van het kabinet, aldus AOb.

Lees ook: 'AOb wil voorrang bij sneltesten'