AOb en FNV eisen 150 miljoen voor slachtoffers long covid
Er moet een overheidsfonds van 150 miljoen euro komen voor slachtoffers van long covid in het onderwijs en de zorg. Dat schrijven de AOb en FNV in een brief aan de ministers van Onderwijs, Sociale Zaken en Langdurige Zorg.
De bonden claimen een bedrag van 150 miljoen euro, als tegemoetkoming voor kosten die de slachtoffers hebben moeten maken door hun ziekte. ‘Hiermee krijgen de helden die hun gezondheid opofferden eindelijk erkenning voor hun situatie’, schrijven de AOb en FNV.
Volgens beide bonden is er tijdens de coronacrisis te weinig gedaan om de gezondheid van werknemers te beschermen. “Tijdens de eerste lockdown draaide de noodopvang en het onderwijs aan kwetsbare kinderen gewoon door”, zegt AOb-voorzitter Tamar van Gelder. “Er werd toen verondersteld dat kinderen het virus niet konden overdragen aan volwassenen. Dat bleek dus absoluut niet waar te zijn.”
Komt dit fonds er niet, dan stellen wij de staat aansprakelijk
Ook gold er in het begin van de crisis, in tegenstelling tot het buitenland, geen mondkapjesadvies in het Nederlandse onderwijs en bleken de ventilatiesystemen vaak verouderd te zijn. Daardoor zijn veel leraren en ondersteuners besmet geraakt op de werkvloer. “Daarnaast kreeg het onderwijspersoneel, ook nadat wij er meerdere keren op hebben aangedrongen, geen voorrang bij vaccinaties”, zegt AOb-voorzitter Van Gelder. “En pas na twee jaar tijd werden er stappen gezet om de ventilatie in de klassen te verbeteren – die nu op veel scholen trouwens nog steeds niet in orde is.”
Meldpunt
De AOb en FNV openden enkele maanden geleden meldpunten voor werknemers uit respectievelijk het onderwijs en de zorg. De twee meldpunten samen ontvingen meer dan 6000 reacties van werknemers met long covid.
Erkenning
Voor deze long covidpatiënten is het heel moeilijk om erkenning en een tegemoetkoming voor de gemaakte kosten te krijgen, schrijven de AOb en de FNV. ‘Werkgevers, RIVM en rijksoverheid verwijzen constant naar elkaar. Long covidpatiënten worden van het kastje naar de muur gestuurd. Door onjuiste adviezen en niet nagekomen toezeggingen voelt deze groep zich niet gehoord en niet met respect behandeld.’
Frontlinie
Verder zien de bonden met lede ogen aan dat de gesprekken over een tegemoetkomingsfonds voor de slachtoffers al geruime tijd op niets uitlopen. “Daarom doen wij nu zelf een voorstel voor zo’n tegemoetkomingsfonds”, zegt Van Gelder. “De werknemers in zorg & welzijn en in het onderwijs stonden vanaf de eerste dag in de frontlinie - met hun gezondheid als inzet. Die hebben recht op respect en financiële compensatie.”
Snel
Uit onderzoek naar beroepsziekten blijkt dat werknemers vooral belang hebben bij een snelle financiële tegemoetkoming, zonder jarenlange ingewikkelde gerechtelijke procedures. Daarom moet er nu snel een fonds komen voor de werknemers die zich bij de long covidmeldpunten voor zorg en onderwijs hebben gemeld, schrijven de AOb en FNV. ‘Met een bedrag van 150 miljoen euro, voor erkenning en een tegemoetkoming voor de gemaakte kosten. Komt dit fonds er niet, dan stellen wij de staat aansprakelijk.’
Werk je in het onderwijs en kamp je met langdurige klachten na een corona-infectie? Meld je bij ons meldpunt.
De AOb publiceerde eerder een Zwartboek long covid.
Als AOb-lid heb je recht op allerlei vormen van ondersteuning, bijvoorbeeld bij re-integratie op het werk of het aanvragen van een wia-uitkering. Bel ons informatie- en adviescentrum, onze medewerkers helpen je graag verder: 030 298 95 99. En word lid – samen staan we sterker.