PO
VO

AOb: Staken na de zomer!

'Het kabinet zal niet overgaan tot het nog verder verhogen van de cao-ruimte in verband met de inflatie', zo meldt de regering vandaag in een brief aan de vakbonden. "Dat wordt staken na de zomer", voorspelt AOb-voorzitter Tamar van Gelder.

Tekst Lisette Douma - Redactie Onderwijsblad - - 2 Minuten om te lezen

aob-actie-den-haag-juni23-009web

foto: Rob Niemantsverdriet

De AOb deed vandaag een laatste oproep aan het kabinet. “Doe een loonbod dat de inflatie compenseert”, zei AOb-voorzitter Tamar van Gelder bij het torentje waar de ministerraad vergadert. “Gebeurt dat niet? Dan gaan we staken.” Het kabinet liet echter later op de middag weten geen geld voor loonsverhoging vrij te maken, waardoor de AOb dit najaar over zal gaan tot acties en stakingen.

Bij de Haagse Hofvijver, tegenover het Torentje van premier Mark Rutte, staat Van Gelder vandaag buiten in een lege klas. “Laat dit beeld op je inwerken”, zegt ze. “Dit is het beeld van misschien wel de komende jaren: een lege klas, omdat er geen leraren zijn.”

De AOb en FNV houden een laatste pleidooi voor inflatiecorrectie in het primair en voortgezet onderwijs. Terwijl de ministerraad tegenover hen vergadert, geven AOb-bestuurder Thijs Roovers en Jelmer Evers een buitenles. “Dit is de omgekeerde wereld”, vertelt Roovers. “Een lege klas met een leraar ervoor. Ik heb de afgelopen jaren helaas steeds vaker het omgekeerde gezien.”

In een sector met knallende tekorten krijg je geen nieuwe leraren als je geen inflatiecorrectie toepast

“Laat het een les zijn aan het kabinet, een bijles voor de minister”, vervolgt hij. “In een sector met knallende tekorten krijg je geen nieuwe leraren als je geen inflatiecorrectie toepast. Het is geen hogere wiskunde.”

Onbevoegd

Zijn collega Jelmer Evers geeft vandaag een gecombineerde geschiedenis-, maatschappijleer- en economieles. “Economie doe ik dan helaas wel onbevoegd. Maar dat is de realiteit steeds vaker voor de klas.” Evers benadrukt dat een salaris dat niet mee stijgt met de inflatie leidt tot grotere tekorten, wat leidt tot een grotere ongelijkheid in de maatschappij.

De kinderen die al met 1-0 achterstaan hebben het meeste last van het lerarentekort

Precies dat is de reden dat basisschoolleerkracht Seàn Wylde uit Amsterdam naar Den Haag is afgereisd. “Ik merk dat de kinderen die al met 1-0 achterstaan het meeste last hebben van het lerarentekort. En voor die kinderen sta ik hier, omdat we het onderwijs niet redden als de lonen niet voldoende stijgen.”

“Het basisonderwijs heeft vorig jaar een mooie loonsverhoging ontvangen”, vervolgt hij. “Maar die is helaas in lucht opgegaan door de inflatie.”

Hard strijden

“Buiten het onderwijs stijgen de lonen op dit moment vaak mee met de inflatie”, zegt AOb-bestuurder Thijs Roovers. “Dan mogen de lonen in het onderwijs niet achterblijven. We hebben de afgelopen jaren heel hard gestreden voor een eerlijk salaris, en dat heeft vorig jaar eindelijk resultaat opgeleverd. De salarissen in het primair onderwijs zijn toen verhoogd – de achterstand van tientallen jaren is toen ingelopen. Dat moeten we ons dit jaar niet meteen weer laten afpakken.”

Lees de ultimatum-brief hier.

Blijf op de hoogte via de actiepagina.

Steun ons, je collega's (en jezelf) in deze actie voor loonsverhoging? Sluit je aan bij de AOb