Alle

AOb: ‘Derde ziektejaar voor onderwijspersoneel met long covid’

Mensen in het onderwijs die lijden aan langdurige covid moeten uitstel krijgen van de WIA-keuring – de keuring voor arbeidsongeschiktheid. Dat schrijft de AOb in een brief aan alle onderwijswerkgevers.

Tekst Webredactie - Rob Voorwinden - - 3 Minuten om te lezen

doctors-office-g35b6a7945_1920-crop

Beeld: Pixabay

Onderwijspersoneel heeft tijdens corona, net als zorgpersoneel, vooraan gestaan om de maatschappij draaiende te houden. Helaas met gevaar voor eigen gezondheid, zo schrijft de AOb in een brief aan de werkgevers, want sommige leraren en ondersteuners liepen langdurige covid op. Het meldpunt long covid van de AOb en FNV Onderwijs & Onderzoek kreeg inmiddels ruim 1100 reacties binnen. De AOb organiseert op donderdag 7 april ook een webinar over long covid.

Voor de mensen die aan het begin van de epidemie ziek werden en nu lijden aan long covid, komt de WIA-aanvraag – de keuring voor de arbeidsongeschiktheid – in zicht. En dat is te vroeg, vindt AOb-voorzitter Tamar van Gelder. “Veel te vroeg. Want ‘langdurige covid’ is een nieuwe aandoening waarover op dit moment nog te weinig bekend is. Wat is de prognose? Welke behandelmethoden zijn er, of kunnen er nog worden ontwikkeld? Er is nog te veel onduidelijk om nu al te beslissen wie wel of niet arbeidsongeschikt is.”

Een extra jaar om weer te re-integreren, zonder het zwaard van Damocles van de WIA-keuring boven het hoofd

Daarom doet de AOb nu in een brief een beroep op alle onderwijswerkgevers van Nederland: geef mensen net langdurige covid een derde ziektejaar. Van Gelder: “Een extra jaar om weer te re-integreren, zonder het zwaard van Damocles van de WIA-keuring boven het hoofd. Een jaar om weer wat beter te worden, om het leven weer op te pakken en weer zinvol aan het werk te gaan.”

Het instellen van zo’n derde ziektejaar is niet moeilijk, aldus de bond. De wet biedt namelijk de mogelijkheid om de WIA-aanvraag in gezamenlijk overleg tussen werkgever en werknemer uit te stellen. De ruimte is er al: het vergt vooral goodwill.

Gecompenseerd

En geld, want werkgevers moeten de mensen wel een jaar langer doorbetalen. Ook daar is een oplossing voor, zegt AOb-voorzitter Van Gelder: “Werkgevers in de zorg worden al gecompenseerd voor het langer in dienst houden van hun mensen met langdurige covid. Wij vinden dat er voor het onderwijs een vergelijkbare regeling moet komen.”

Financieel

Verder zouden werkgevers coulant moeten omgaan met inkomensschade van hun werknemers - de salariskorting van veelal 30 procent na het eerste ziektejaar - en met de financieel-medische schade zoals extra fysiotherapie op de kosten van het eigen risico. ‘Veel cao’s bevatten minimumbepalingen: het is dan juridisch mogelijk om hiervan ten gunste van de werknemer af te wijken’, schrijft de bond.

Verder zouden werkgevers zich moeten inspannen om werknemers een aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekering te laten afsluiten.

Drama

“Aan de werkgevers en aan het kabinet zeggen wij: kom mensen met langdurige covid zoveel mogelijk tegemoet”, aldus Van Gelder. “In het belang van de leraren en ondersteuners zelf, want arbeidsongeschiktheid is een persoonlijk drama. En in het belang van het onderwijs, want het personeelstekort is al groot genoeg.”

De AOb organiseert op donderdag 7 april van 19.30 tot 21.00 uur een gratis webinar over long covid. Er is een algemeen gedeelte, toegankelijk voor iedereen. Voor AOb-leden is er aansluitend een sessie over de arbeidsrechtelijke gevolgen van long covid: de regels voor ziekteverzuim, salaris en dreigende arbeidsongeschiktheid.