Alle

AOb: ‘Bescherm onderwijspersoneel beter tijdens corona’

De AOb roept het demissionaire kabinet op om meer maatregelen te nemen ter bescherming van het onderwijspersoneel tegen corona. Ook moet snel duidelijk worden wanneer jongeren van twaalf tot achttien jaar aan de beurt zijn voor vaccinaties.

Tekst Webredactie - Rob Voorwinden - - 3 Minuten om te lezen

50900985696_c2b1e66370_o

Beeld: TypeTank

De AOb is teleurgesteld dat er bij de persconferentie van vanavond geen aandacht was voor de bescherming van het onderwijspersoneel. “Wij zijn als vakbond geen OMT, dus we nemen aan dat de eerder afgekondigde maatregelen – zoals de opening van het basisonderwijs en de gedeeltelijke opening van het voortgezet onderwijs en het mbo - inderdaad verantwoord zijn”, zegt AOb-bestuurder Henrik de Moel.

Maar De Moel roept het demissionaire kabinet wel op om meer werk te maken van de bescherming van het onderwijspersoneel. "Zorg voor meer sneltesten en voor uitbreiding van de bestaande pilots met de sneltesten, en zorg dat de beloofde zelftesten zo snel mogelijk beschikbaar komen. Er is meer bescherming nodig tegen besmetting, zeker nu we merken dat het handhaven van de anderhalve meter afstand tussen de leerlingen in de gangen en in de aula in de praktijk nauwelijks mogelijk is. En zeker nu het hoger onderwijs vanaf eind april wellicht weer één dag per week open gaat."

Ik kan me, buiten de zorg, geen beroep indenken waarbij je op dit moment de hele dag met 15 tot 35 anderen in één beperkte ruimte zit

Ook blijft de AOb herhalen dat onderwijspersoneel voorrang moet krijgen bij vaccinaties. De Moel: “Onderwijsmensen staan echt in de frontlinie. Ik kan me, buiten de zorg, geen beroep indenken waarbij je in deze corona-tijd de hele dag met 15 tot 35 anderen in één beperkte ruimte zit. Onderwijsmensen verdienen echt die extra bescherming.”

Het kabinet zou ook snel duidelijk moeten maken wanneer de groep van twaalf- tot achttienjarigen aan de beurt is voor vaccinatie. "Want dat is ook van belang voor de volledige heropening van het onderwijs", zegt De Moel.

Kabinet, zorg voor versnelde vaccinatie

De Moel krijgt van AOb-leden verontrustende signalen over hoe corona de afgelopen weken om zich heen grijpt in het onderwijs. “Een van onze leden heeft zelf drie kinderen op drie scholen, en hij krijgt bijna elke dag wel een mail dat er op één van die scholen een klas in quarantaine moet. Afgelopen week was zijn zoontje zelf een paar dagen thuis. Ook de juf van zijn zoontje was besmet, terwijl ze in de derde maand van haar zwangerschap zit. Ze lijkt gelukkig niet heel ziek te zijn, maar van dit soort signalen slaap ik slecht. Ik zeg: Kabinet, zorg voor versnelde vaccinatie.”

Werkdruk

Als leraren sneller worden gevaccineerd en als er meer sneltesten en zelftesten worden ingezet voor personeel en leerlingen, kunnen alle scholen ook sneller weer uit de lockdown komen. De Moel: “En dat is hard nodig, want deze crisis trekt een zware wissel op de leerlingen en het personeel. De werkdruk stijgt enorm en met online les haal je zelden de kwaliteit van een traditionele les in de klas. Dus lopen de achterstanden op. En die moeten later weer worden ingehaald.”

Het onderwijs loopt op zijn tandvlees, het minste wat het demissionaire kabinet nu kan doen is zorgen voor meer bescherming en perspectief

Door de hoge werkdruk besluiten leraren soms zelfs om eerder met pensioen te gaan. "Daar hebben we de nodige signalen over ontvangen en dat is een heel zorgelijke ontwikkeling,” zegt De Moel. “In deze tijden van lerarentekort hebben we alle krachten voor de klas nodig. Het onderwijs loopt op zijn tandvlees, het minste wat het demissionaire kabinet nu kan doen is zorgen voor meer bescherming en perspectief. Dit is in het ieders belang. Van personeel, leerlingen en ouders.”

Zie ook:

Opening middelbare scholen is fiks karwei

Eerder met pensioen: wat moet je weten?