AOb-actie brengt steeds meer betalende scholen in beeld voor stagiairs
De AOb-kaart brengt steeds meer in beeld welke scholen betalen voor een stage. Op dit moment staan er ruim driehonderd scholen op de kaart die hun eerste, tweede en derdejaars stagiairs een vergoeding geven tussen 50 en 750 euro.
Sinds kort houdt de AOb een kaart bij van Nederland waarop stagiairs kunnen zien welke stagescholen een vergoeding geven. Andere stagiairs of onderwijsmedewerkers geven aan de bond door of hun school een vergoeding geeft en die verschijnen op de kaart. Ook in de media is de kaart opgepikt. Zo schreven het Financieel Dagblad en Trouw er al over.
Stagevergoeding
Op dit moment staan er gegevens in van 774 scholen door heel Nederland. Daarvan geven 326 scholen (tot nu toe) een stagevergoeding tussen de 50 en 750 euro. Ook is er te zien dat ruim 400 scholen aankomende leraren van de eerste, tweede en derdejaars geen cent stagevergoeding geven.
Geeft jouw school een vergoeding?
Laat het ons weten en zet jouw school op de kaart! Open de kaart
De AOb wil dat er een verplichte stagevergoeding komt van minimaal 750 euro voor een voltijdstage voor onderwijsstagiairs (tot aan de lio) en startte eerder een petitie om dit aan te kaarten. Ruim zesduizend handtekeningen zijn toen aangeboden aan de Tweede Kamer. Ook de onderwijsminister reageerde er al op. Dijkgraaf vond het ‘niet uit te leggen’ dat stagiairs op grote schaal geen vergoeding krijgen.
Wel wijst de minister naar de werkgevers en bonden in het onderwijs. Die moeten samen een landelijke vergoeding afspreken. AOb-bestuurder Thijs Roovers zei al eerder dat hij ‘direct een handtekening zet onder een landelijke afspraak’, maar dat er dan wel geld meegebracht moet worden door de minister. ‘Ik ga toch niet in tijden van tekorten het huidige personeel laten betalen voor zo’n logische stap?’ Met de kaart wil de AOb nogmaals de aandacht leggen op de stagevergoeding.
Tussen de vergoedingen zit verschil. Zo staan er nu op de kaart 11 scholen die hun stagiairs tussen de 50 en 100 euro aan vergoeding geven. 172 scholen geven tussen de 120 euro en 250 euro stagevergoeding. Er zijn op dit moment 45 scholen op de kaart die precies 750 euro geven aan hun onderwijsstagiairs bij het volgen van een stage en een dertigtal scholen op de kaart zit boven dit bedrag.
Lio
Naast de stagevergoeding vraagt de AOb ook of scholen een betaalde lio-stage aanbieden. Dit zijn stages die pabo-studenten in hun laatste jaar volgen. In de cao's primair en voortgezet onderwijs is voor deze stages wel een afspraak opgenomen: lio-stagiairs met een leerarbeidsovereenkomst moeten de helft van een leraarssalaris krijgen. “Maar, werkgevers zijn niet verplicht om zo’n overeenkomst te verstrekken”, zegt AOb-sectorbestuurder Anton Bodegraven. “We zien dat besturen ook gewoon een stage-overeenkomst geven zodat ze de lio-stagiair niet hoeven te betalen én dat mag ook volgens de cao. Of het wenselijk is met een enorm lerarentekort is een ander verhaal.”
De kaart van de AOb laat zien dat 420 scholen, ruim meer dan helft van wat er is ingevuld, geen betaalde lio-stage aanbiedt. Daarbij kunnen de invullers van deze vraag ook bedoelen dat hun school helemaal geen lio-stagiairs heeft rondlopen, omdat ze niet zo’n stageplek aanbieden. Om dat te kunnen doen, moeten scholen namelijk een overeenkomst hebben met een pabo of hogeschool en iemand binnen de school die een lio-stagiair begeleidt. 45 procent van alle scholen op de AOb-kaart staan (355 scholen), biedt wel een betaalde lio-stage aan.